<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Év végéig átalakítani, vagy megszüntetni kellene a katás adózást, de amiben biztos Parragh László, hogy jövő januártól indítaná el az új rendszert.

A kisvállalkozások tételes adózásának, azaz a kata szabályainak módosításának az a kockázata, hogy az új szabályozás milyen vállalkozói hozzáállást vált ki, de ha megszüntetik ezt a formát, akkor az lesz a kérdéses, hogy az adózók mennyire hajlandóak belépni egy új adónembe – fejtette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a vg.hu-nak.

Parragh László szerint lesz változás, de bizonytalan, hogy milyen mértékű. Fotó: mfor.huParragh László szerint lesz változás, de bizonytalan, hogy milyen mértékű. Fotó: mfor.hu

Hogy a kata megszüntetnék, vagy újraterveznék-e, arról úgy fogalmazott, hogy korai lenne eldönteni.

„Mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek. A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár”.

Az MKIK elnöke aláhúzta, hogy mindkét elgondolás azon alapszik, hogy fenn kell tartani a kedvezményes adózást az önfoglalkoztatóknak, valamint az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak, de úgy, hogy bezáruljanak azok a kiskapuk, amiket sokan visszaélésre használnak. Ezzel összefüggésben azt mondta, hogy ennek a körnek az aránya az összes nyilvántartott, mintegy 430 ezer katás adóalany 20-30 százalékát is elérheti. Ez egy nagyon óvatos becslés, de akár 100 ezer főt is jelenthet.

Szerinte azért is ideje valorizálni az adószintet, mert az 2013 óta változatlan, az inflációt sem követte le. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.