3p

Nagy összegű készpénzszállítási, értékkezelési megbízást nyert el a Volánbusz közbeszerzésén a Civil Értéklogisztika Zrt., melynek közvetett tulajdonosai Pintér Sándor belügyminiszter korábbi üzlettársa, illetve államtitkára.

Négy plusz két hónapra nettó 198 millió 492 ezer forintért végezhet értékszállítást a Volánbusznak a Civil Értéklogisztika Zrt. – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A hirdetmény részletezi is, hogy a közbeszerzési kiírásra egyedül jelentkező cég több mint 11 ezer alkalommal, a két hónapos opció lehívása esetén pedig 16 ezer alkalommal köteles a Volánbusz pénztáraiban, trezorjaiban, automatáiban összegyűlt pénzt elszállítani. A hirdetmény azt is megjegyzi, a Volánbusznak lehetősége van a szerződésben megjelölt legnagyobb mennyiség legalább 50 százalékát meghaladó alkalommal eseti megrendelést is leadnia.

Volánbusz-pénztár a Puskás Ferenc Stadionnál. Fotó: MTI / Nándorfi Máté
Volánbusz-pénztár a Puskás Ferenc Stadionnál. Fotó: MTI / Nándorfi Máté

A Civil Értéklogisztika Zrt.-t, tavaly novemberben vásárolta fel a Pintér Sándor bizalmasainak közvetett tulajdonában álló Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. Előbbit akkor még MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt.-nek hívták, és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a Takarék Invest és a Magyar Posta Vagyonkezelő mint tulajdonosok közösen adták el a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek. A névváltásra idén februárban került sor.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. egyedüli tulajdonosa az a Prostasia Zrt., melynek vezérigazgatója Szabó Péter, aki ma is Pintér Sándor bizalmasaként ismert, míg a Civilt az a Tasnádi László igazgatja, aki Pintér rendészeti államtitkára volt 2016 végéig, s e minőségében egyebek mellett az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központot és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát irányította.

A Civil Értéklogisztika éves beszámolójából az derül ki, a 2022-es évet 921 millió forint nyereséggel zárta, melyből – a Tasnádi László által aláírt alapítói határozat tanúsága szerint – kereken 300 millió forint osztalékot ki is fizettek az egyedüli részvényes Civil Biztonsági Zrt. részére. A nyáron lapunk számolt be arról, a Civil Biztonsági Zrt. a korábbi évek pár tíz milliós összegei után a 2022-es évet követően – az eredménytartalék zömét is felhasználva – kereken 16 milliárd (!) forint osztalékot fizet a Prostasiának, így Pintér Sándor embereinek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!