5p

A belügyminiszter által a kinevezéséig tulajdonolt Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. közölte a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH), hogy bekebelezné a Magyar Posta – jelenleg fele-felerészben a magyar állam és a leggazdagabb hazai üzletember által többségében tulajdonolt Takarékbank – pénzszállító vállalkozását. Zöld jelzés esetén a Civil megszilárdíthatja piacvezető pozícióját a hazai biztonsági cégek között. Kérdés, mit lép erre a második legnagyobb szereplő, a Fidesz kedvenc őrző-védőjeként ismert Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. meg kívánja szerezni az MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. társasági részesedéseinek 100 százalékát – olvasható a GVH honlapjára frissen felkerült közleményben. A tervezett tranzakció a hazai törvények szerint összefonódásnak tekinthető, amelyet be kell jelenteni a Versenyhivatalnak, hogy az megítélje, a felek együttes szerepvállalása korlátozza-e a piaci versenyt. 

Nagyobb sebességre kapcsolnak. Fotó: Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.
Nagyobb sebességre kapcsolnak. Fotó: Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.

Az indoklás szerint az összefonódással a Civil Zrt. célja az eddigi profiljába nem tartozó készpénzlogisztikai tevékenység – pénzfeldolgozás, ATM-üzemeltetés, ügyfél-készpénzgazdálkodás, trezorálás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) előírása szerinti pénzszállítás – biztosítása, a cégprofil bővítése, az eredményesség növelése. Márpedig az MPT Security fő tevékenysége a készpénzlogisztika, amelyben jelentős tapasztalattal, a szükséges engedélyekkel és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. régi motorosnak számít e szakmában. Több mint húsz éve, 2001 júniusában alakult, s igazából Pintér Sándor szerepvállalása miatt került reflektorfénybe, mivel benne az Orbán-kormányok örökösnek tekinthető belügyminiszterének 2003 áprilisától 2010 márciusáig – vagyis abban az időszakban, amikor a Fidesz ellenzékben volt – közvetlen irányítást biztosító részedése volt. Azóta a Prostasia Zrt. nevű társaság a Civil egyedüli részvényese. A Prostasiát egy volt hírszerző, Kántor Tibor alapította, s bár a cégbírósági adatokban a neve tulajdonosként már kilenc éve, 2013 júniusa óta nincs feltüntve – mint ahogy másé sem –, valószínűsíthető, hogy e cég felett továbbra is ő diszponál.

Az viszont kiderül a hivatalos papírokból, hogy a Prostasia vezérigazgatója Szabó Péter, aki ma is Pintér Sándor bizalmasaként ismert, míg a Civilt az a Tasnádi László igazgatja, aki Pintér rendészeti államtitkára volt 2016 végéig, s e minőségében egyebek mellett az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központot és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát irányította.

Látszólag jóval rövidebb múltra tekint vissza a Civil által kiszemelt MPT Security, hiszen a cégbírósági adatok szerint csak 2015 májusában indult útnak. Valójában azonban az ő esetében is közel húsz éves cégről van szó, lévén, hogy az MPT a Magyar Posta által 2003 márciusában gründolt JNT Security Kft. bőrébe bújt, annak jogutódja. 

Több mint hét éve nemcsak a neve, hanem a tulajdonosi szerkezete is megváltozott. Az alapító, állami tulajdonú Magyar Posta csak ötven százalékos részesedést tartott meg, mellé pedig két cég is beszállt: 40 százalékkal a Takarékbank, 10 százalékkal pedig az FHB Jelzálogbank. Utóbbi aztán később beolvadt a Takarék Csoportba, így MPT-pakettje a Takarék Invest Befektetési és Ingatlankezelő Kft.-hez került, mely felett jó egy hónapja, június 29-étől már az az MKB Bank diszponál, amely a Takarékbankkal egyesülve nő majd ki 2023. május 1-jétől az OTP Bank utáni második legnagyobb hazai hitelintézetté (miután a Budapest Bankot idén március 31-ével már magába olvasztotta).

S akkor lássuk a számokat, mekkora cég is jöhet létre az egykori Pintér- és a most még fele-felerészben állami és Mészáros Lőrinc-érdekeltség frigyéből. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. 2021-es évét közel 24 milliárd forint nettó árbevétellel zárta. Ennél az MPT Security mintegy harmadával kisebb, 8,7 milliárdos forgalmat realizált.

Kettejük között teljesített tavaly a gőzerővel előretörő, megbízásai alapján a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként számontartott Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. Amely ugyan 2020-ban még az MPT-ével csaknem hajszálra azonos, valamivel 8 milliárd forint feletti árbevételt ért el, 2021-ben azonban már 14 milliárdnyit.  

Amennyiben tehát a GVH zöld jelzést ad, akkor a Civil megszilárdítja a hazai biztonsági piacon kivívott vezető szerepét. Márpedig a többi szereplő tavalyi forgalmi adatait átnézve arra lehet következtetni, hogy a Versenyhivatal nem fogja megvétózni a tervezett tranzakciót. Hiszen a Civil és az MPT együttes nettó árbevétele tavaly csak nagyjából a negyven százalékát tette ki az összpiaci forgalomnak. Kérdés, mit válaszol erre a jelenleg biztosan második legnagyobb hazai biztonsági vállalkozás, a Valton-Sec, amelynek hátránya ugyan most nőhet, ám a kormánypártokhoz való kötődése miatt a potenciálja jelentős. Hiszen, mint ahogy arra már rámutattunk, 2020-ról 2021-re is 1,7-szeres forgalombővülést ért el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!