<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A belügyminiszter által a kinevezéséig tulajdonolt Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. közölte a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH), hogy bekebelezné a Magyar Posta – jelenleg fele-felerészben a magyar állam és a leggazdagabb hazai üzletember által többségében tulajdonolt Takarékbank – pénzszállító vállalkozását. Zöld jelzés esetén a Civil megszilárdíthatja piacvezető pozícióját a hazai biztonsági cégek között. Kérdés, mit lép erre a második legnagyobb szereplő, a Fidesz kedvenc őrző-védőjeként ismert Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. meg kívánja szerezni az MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. társasági részesedéseinek 100 százalékát – olvasható a GVH honlapjára frissen felkerült közleményben. A tervezett tranzakció a hazai törvények szerint összefonódásnak tekinthető, amelyet be kell jelenteni a Versenyhivatalnak, hogy az megítélje, a felek együttes szerepvállalása korlátozza-e a piaci versenyt. 

Nagyobb sebességre kapcsolnak. Fotó: Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.Nagyobb sebességre kapcsolnak. Fotó: Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.

Az indoklás szerint az összefonódással a Civil Zrt. célja az eddigi profiljába nem tartozó készpénzlogisztikai tevékenység – pénzfeldolgozás, ATM-üzemeltetés, ügyfél-készpénzgazdálkodás, trezorálás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) előírása szerinti pénzszállítás – biztosítása, a cégprofil bővítése, az eredményesség növelése. Márpedig az MPT Security fő tevékenysége a készpénzlogisztika, amelyben jelentős tapasztalattal, a szükséges engedélyekkel és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik.

A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. régi motorosnak számít e szakmában. Több mint húsz éve, 2001 júniusában alakult, s igazából Pintér Sándor szerepvállalása miatt került reflektorfénybe, mivel benne az Orbán-kormányok örökösnek tekinthető belügyminiszterének 2003 áprilisától 2010 márciusáig – vagyis abban az időszakban, amikor a Fidesz ellenzékben volt – közvetlen irányítást biztosító részedése volt. Azóta a Prostasia Zrt. nevű társaság a Civil egyedüli részvényese. A Prostasiát egy volt hírszerző, Kántor Tibor alapította, s bár a cégbírósági adatokban a neve tulajdonosként már kilenc éve, 2013 júniusa óta nincs feltüntve – mint ahogy másé sem –, valószínűsíthető, hogy e cég felett továbbra is ő diszponál.

Az viszont kiderül a hivatalos papírokból, hogy a Prostasia vezérigazgatója Szabó Péter, aki ma is Pintér Sándor bizalmasaként ismert, míg a Civilt az a Tasnádi László igazgatja, aki Pintér rendészeti államtitkára volt 2016 végéig, s e minőségében egyebek mellett az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központot és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát irányította.

Látszólag jóval rövidebb múltra tekint vissza a Civil által kiszemelt MPT Security, hiszen a cégbírósági adatok szerint csak 2015 májusában indult útnak. Valójában azonban az ő esetében is közel húsz éves cégről van szó, lévén, hogy az MPT a Magyar Posta által 2003 márciusában gründolt JNT Security Kft. bőrébe bújt, annak jogutódja. 

Több mint hét éve nemcsak a neve, hanem a tulajdonosi szerkezete is megváltozott. Az alapító, állami tulajdonú Magyar Posta csak ötven százalékos részesedést tartott meg, mellé pedig két cég is beszállt: 40 százalékkal a Takarékbank, 10 százalékkal pedig az FHB Jelzálogbank. Utóbbi aztán később beolvadt a Takarék Csoportba, így MPT-pakettje a Takarék Invest Befektetési és Ingatlankezelő Kft.-hez került, mely felett jó egy hónapja, június 29-étől már az az MKB Bank diszponál, amely a Takarékbankkal egyesülve nő majd ki 2023. május 1-jétől az OTP Bank utáni második legnagyobb hazai hitelintézetté (miután a Budapest Bankot idén március 31-ével már magába olvasztotta).

S akkor lássuk a számokat, mekkora cég is jöhet létre az egykori Pintér- és a most még fele-felerészben állami és Mészáros Lőrinc-érdekeltség frigyéből. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. 2021-es évét közel 24 milliárd forint nettó árbevétellel zárta. Ennél az MPT Security mintegy harmadával kisebb, 8,7 milliárdos forgalmat realizált.

Kettejük között teljesített tavaly a gőzerővel előretörő, megbízásai alapján a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként számontartott Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. Amely ugyan 2020-ban még az MPT-ével csaknem hajszálra azonos, valamivel 8 milliárd forint feletti árbevételt ért el, 2021-ben azonban már 14 milliárdnyit.  

Amennyiben tehát a GVH zöld jelzést ad, akkor a Civil megszilárdítja a hazai biztonsági piacon kivívott vezető szerepét. Márpedig a többi szereplő tavalyi forgalmi adatait átnézve arra lehet következtetni, hogy a Versenyhivatal nem fogja megvétózni a tervezett tranzakciót. Hiszen a Civil és az MPT együttes nettó árbevétele tavaly csak nagyjából a negyven százalékát tette ki az összpiaci forgalomnak. Kérdés, mit válaszol erre a jelenleg biztosan második legnagyobb hazai biztonsági vállalkozás, a Valton-Sec, amelynek hátránya ugyan most nőhet, ám a kormánypártokhoz való kötődése miatt a potenciálja jelentős. Hiszen, mint ahogy arra már rámutattunk, 2020-ról 2021-re is 1,7-szeres forgalombővülést ért el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.