<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Nemzeti Pedagógus Kar vezetője hétfőn egyórás tárgyalásra készül a belügyi tárca irányítójával.

"Gyors megoldásra vár a tanárhiány" - nyilatkozta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője a Kisalföld kérdésére.

Mivel az oktatás ügye az új ciklusban a Belügyminisztériumhoz került, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője találkozót kért Pintér Sándortól. Levelére a válasz megérkezett, hétfőn ülnek le a miniszterrel egy bemutatkozó beszélgetésre.

Horváth Péter hétfőn találkozik Pintér Sándorral. Fotó: FacebookHorváth Péter hétfőn találkozik Pintér Sándorral. Fotó: Facebook

Mint Horváth Péter mondta: évek óta sokkal több kolléga megy nyugdíjba vagy hagyja el a pályát, mint ahány frissen végzett pedagógus foglalkozni kezd a diákokkal. Annyira nyílik az olló a kezdő tanárok és a pályától búcsúzók száma között, hogy rövid távon nem mutatkozik esély ennek a megfordítására.

"Kulcskérdés a bérezés" - hangsúlyozta az interjúban Horváth Péter. Kiemelte: a pedagógusbérek a diplomás-átlagbérnek nagyjából az ötvenöt százalékára estek vissza.

"Minden külső körülmény ellenére is bízom benne, hogy sikerül előrelépni e tekintetben a közeljövőben" - mondta. Szerinte a pedagógusbérek alapját ne a 2014-es minimálbér határozza meg, hanem a korábbi jogszabályoknak megfelelően a mindenkori minimálbér alapján számítsák a fizetéseket. Ez tenné kiszámíthatóvá a pedagógusok helyzetét, a pályakezdők bére így bruttó négyszázezer forintra emelkedne.

Szükség lenne arra is, hogy az igazgatók elismerhessék azoknak a kollégáknak a munkáját, akik gyakran vállalnak többet az átlagnál - tette hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.