2p

A Nemzeti Pedagógus Kar vezetője hétfőn egyórás tárgyalásra készül a belügyi tárca irányítójával.

"Gyors megoldásra vár a tanárhiány" - nyilatkozta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője a Kisalföld kérdésére.

Mivel az oktatás ügye az új ciklusban a Belügyminisztériumhoz került, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője találkozót kért Pintér Sándortól. Levelére a válasz megérkezett, hétfőn ülnek le a miniszterrel egy bemutatkozó beszélgetésre.

Horváth Péter hétfőn találkozik Pintér Sándorral. Fotó: Facebook
Horváth Péter hétfőn találkozik Pintér Sándorral. Fotó: Facebook

Mint Horváth Péter mondta: évek óta sokkal több kolléga megy nyugdíjba vagy hagyja el a pályát, mint ahány frissen végzett pedagógus foglalkozni kezd a diákokkal. Annyira nyílik az olló a kezdő tanárok és a pályától búcsúzók száma között, hogy rövid távon nem mutatkozik esély ennek a megfordítására.

"Kulcskérdés a bérezés" - hangsúlyozta az interjúban Horváth Péter. Kiemelte: a pedagógusbérek a diplomás-átlagbérnek nagyjából az ötvenöt százalékára estek vissza.

"Minden külső körülmény ellenére is bízom benne, hogy sikerül előrelépni e tekintetben a közeljövőben" - mondta. Szerinte a pedagógusbérek alapját ne a 2014-es minimálbér határozza meg, hanem a korábbi jogszabályoknak megfelelően a mindenkori minimálbér alapján számítsák a fizetéseket. Ez tenné kiszámíthatóvá a pedagógusok helyzetét, a pályakezdők bére így bruttó négyszázezer forintra emelkedne.

Szükség lenne arra is, hogy az igazgatók elismerhessék azoknak a kollégáknak a munkáját, akik gyakran vállalnak többet az átlagnál - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!