4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Eddig Pintér Sándor egyik volt helyettes államtitkáráé volt az a cég, amelyik milliárdos állami támogatást kapott a lovasberényi kormányüdülő felújítására. Most már a belügyminiszter egy másik volt államtitkárának a tulajdonában van.

Kicsit tisztult a kép Lovasberényban, ahol Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. tulajdonában lévő egykori kormányüdülő fejlesztésére az Ingatlan Gyám 2019 Zrt. nyert el csaknem 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). Az Ingatlan Gyám eddig kizárólag Lajtár József tulajdonában volt, aki az első Orbán-kormány idején a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkára volt, 2010-ben pedig Pintér Sándor belügyminiszter országos rendőrfőkapitány-helyettessé nevezte ki.

A múlt idő azért indokolt, mert az Opten adatbázisa szerint február 21-e óta már a Védelem Csoport Kft.-nek van minősített többségű befolyást biztosító részesedése az állami támogatást elnyerő cégben. A Védelem Csoport pedig Tasnádi László, volt III/II-es operatív tiszt, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkárának érdekeltsége. Tasnádi egyúttal a Civil Zrt. igazgatósági elnöke.

Tasnádi László (jobbra) (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)
Tasnádi László (jobbra) (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Azt a 24.hu kérdésére árulta el korábban az MTÜ, hogy az Ingatlan Gyám 2019 Zrt. a támogatási kérelmével egyidejűleg benyújtotta a Hotel Lovasberény tulajdonosa, azaz a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. hozzájáruló nyilatkozatát is. Ebből az következik, hogy nem pályázaton nyerték el az 1,3 milliárd forintot, hanem egyedi támogatási kérelmüket bírálták el pozitívan. A lovasberényi kormányüdülő felújítására is az Ingatlan Gyám írta ki a közbeszerzést, a beruházást a Gesztelyi Építőipari Zrt. kivitelezi nettó 3,2 milliárd forintos szerződéses értéken.

Maga az ingatlanos cég csak 2019-ben alakult, de csak 2021-ben volt minimális, 8 millió forintos bevétele és 2,7 millió forintos nyeresége. Az az elérhető céges beszámolókból nem derül ki, hogy a milliárdos támogatást megkapták volna, de a közbeszerzés mindenesetre eredményes volt. A település vezetői lapunknak elmondták: nem tudják, hol tartanak a munkálatok, látványos nyoma nincsen, igaz, az üdülő nagyon messze van a falutól, egy erdő közepén.

Az biztos, hogyha megvalósul a beruházás, akkor rá sem lehet majd ismerni a kormányüdülőre: létrehoznak egy vadászati központot, egy fedett wellnes-központ is megépül nettó 600 négyzetméteren, a meglévő főépületet felújítják, de új apartmanokat is kialakítanak. A közbeszerzés a sportpályák és a helikopter leszállópálya felújítását is tartalmazta.

Lapunk is beszámolt róla, hogy a lovasberényi kormányüdölő egész nyakatekert módon kerülhetett a Civil Zrt. tulajdonába. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az ingatlan értékesítésére 2016. június 3-án írt ki árverést, a vevő az OTP-hez tartozó Lido Immo Kft. lett mindössze 176 millió forintért. Közel másfél évvel később bukkant fel a színen a Civil, mely 2017. december 27-én felvásárolta a céget. A szállót egyébként az 1960-as évek végén építették, és a 2000-es évek elején újították fel.

Egy másik, sokkal értékesebb kormányüdülőben jelenleg menekülttábor működik. Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége tavaly nyáron jelentette be, hogy a kormány segítségével több mint 600 ukrán menekült hosszú távú ellátására alkalmas, kóser „menekültfalut” nyitottak Balatonőszödön. A több éve használaton kívüli, mintegy 180 ezer négyzetméteres balatonőszödi üdülőt a két zsidó szervezet tette rendbe és részben felújította.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!