TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. december 19. 05:50

Októbertől hivatalosan is a belügyminiszterhez köthető szekuscég egyik fióktelepe a Hotel Lovasberény.

A cégkivonat szerint október elsejétől az MTVA Kunigunda utcai székházában is szolgálatot teljesítő, Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. egyik fióktelepe Lovasberényben, az Erdő sor 1. szám alatt található - bukkantunk rá az Opten adatbázisában. Az új fióktelep bejegyzésének ténye önmagában nem túl izgalmas, azzá akkor válik, ha beazonosítjuk: ezen a címen található az egykori lovasberényi kormányüdülő is, ami Hotel Lovasberény vagy Erzsébet Szálló Lovasberény néven is ismert.

Pintér Sándor egykori cége, amelynek jelenlegi igazgatója Tasnádi László, Pintér volt rendészeti államtitkára, nem egyszerűen csak fióktelepként használja az ingatlant, hanem a tulajdonába is került - legalábbis minden jel erre utal.

Fotó: hotellovasbereny.hu Fotó: hotellovasbereny.hu

Államtól az OTP-hez

A lovasberényi kormányüdölő egész nyakatekert módon - lényegében egy közvetítő beiktatásával -kerülhetett a Civil Zrt. tulajdonába, de kezdjük az elején. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az ingatlan értékesítésére 2016. június 3-án írt ki árverést, melynek eredményét június 25-én hirdették ki. A vagyonkezelő elektronikus árverési oldalán szereplő információk alapján az ingatlan a kikiáltási áron, 176 millió forint + áfáért kelt el. A vevő kiléte azonban ismeretlen volt egészen a Népszava cikkének megjelenéséig. Az ebben foglaltak szerint a vevő a 2015. november 29-én (tehát bő fél évvel az árverés előtt) bejegyzett Lido Immo Kft. A társaság tulajdonosa az OTP volt, így a Lido Immo minden bizonnyal kifejezetten a kormányüdülő megvételére alapított projektcég.

OTP-től Pintér körébe

2016. június 25-étől - még ha csak félig hivatalosan is, de - a lovasberényi kormányüdülő a Lido Immo Kft. tulajdonába került. A beszámolók arra engednek következtetni, hogy túl nagy energiát nem fektettek a hely felfuttatásába, hiszen 2016-ban 14, 2017-ben pedig 44 millió forintos árbevételt ért el, ami kevés volt ahhoz, hogy a végén nyereséget mutassanak ki. Tavaly 48,5 milliós mínusszal zárták az évet a korábbi 12 milliós veszteség után.

Közel másfél évvel később bukkant fel a színen a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt, mely 2017. december 27-én felvásárolta a céget. 2018. január 15-én így egyedüli tulajdonosként került bejegyzésre a CBSZ a cégkivonatba. Ez alapján a kormányüdülő tulajdonjogát is megszerezték a leánycéggé avanzsált Lido Immo-n keresztül.

A tranzakció lebonyolítása után 2018. július 25-én azonban a Lido Immo Kft. a Civil Zrt.-be való beolvadással megszűnt, így a Hotel Lovasberény immár közvetlenül maradt Pintér körénél.

A szállót egyébként az 1960-as évek végén építették, és a 2000-es évek elején újították fel. A főépületben és melléképületben összesen 30 szoba várja a vendégeket olyan szolgáltatásokkal, mint szabadtéri úszómedence, jakuzzi, szauna, infraszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs, sporteszköz-kölcsönzés, játszótér, teniszpálya, sportpálya, fedett kerthelyiség, illetve parkol.

A kormányüdülőt 2010-es hatalomra kerülése után még az Orbán-kormány is használta, a fellelhető anyagok szerint 2011 szeptemberében itt tartottak kihelyezett kormányülést. Matolcsy György, akkori nemzetgazdasági miniszter az üdülő udvarán tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy beszerzési stopot rendelnek el az államigazgatásban, mellyel 40 milliárd forintot spórolnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.