<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyedüli uniós külügyminiszterként tárgyalt Szergej Lavrovval New Yorkban, egy nagyszerű képet is megosztott a találkozóról.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán szöveg nélkül osztotta meg azt a képet, amelyen az látható, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyal egy olyan helyiségben, amelynek falán Vlagyimir Putyin arcképe figyeli megértően az eseményeket.

Az ENSZ New York-i közgyűlésén megejtett tárgyalásról az MTI is beszámolt, e szerint Szijjártó Péter elmondta Lavrovnak, hogy Ukrajna szomszédjaként Magyarországon a háború minden egyes következménye szinte rögtön és rendkívül súlyosan megjelenik. Erre példaként hozta fel az elszabadult inflációt és a menekültáradatot.

Mindezekre a bajokra az egyetlen megoldás a béke lenne, ezért Magyarország minél előbb békét akar, ehhez pedig tárgyalásokra, párbeszédre van szükség - szögezte le a miniszter.

"Az ENSZ Közgyűlése a legjobb lehetőséget kínálja, kínálta arra, hogy ezek a megbeszélések meginduljanak, azonban sajnálattal kell most már így a negyedik nap végén megállapítani, hogy ilyen megbeszélések nem voltak és valószínűleg már nem is lesznek a hátralévő napokban"

- fogalmazott.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy egyetlen más európai uniós külügyminiszter sem találkozott az orosz diplomácia vezetőjével.

"Erre persze lehet, hogy most otthon majd főleg az ellenzéki képviselők, megmondóemberek vagy az ellenzéki sajtó képviselői azt mondják, hogy akkor én is minek találkoztam Szergej Lavrovval, de én azt gondolom, hogy a béke párbeszéd nélkül nem fog létrejönni. Hogyha az elkövetkezendő időszakban a békéről nem jönnek létre tárgyalások, akkor a világ még súlyosabb következményekkel fog szembesülni, amiket jó lenne megelőzi"

- jelentette ki.

A miniszter az energetikai válságról beszélve figyelmeztetett, hogy orosz energiahordozók nélkül nem tudna működni a magyar gazdaság, az emberek nem tudnának fűteni, meleg vizet használni vagy éppen főzni.

A találkozón az MTI-nek adott nyilatkozata szerint a magyar külügyminiszter szóba hozta a nukleáris együttműködést is, üdvözölte az új paksi fűtőelemek érkezését az országba, de például az ukrán területeken a napokban megrendezendő, az ezek elcsatolását célzó "népszavazásokat" vagy az oroszok nukleáris fegyverekkel való fenyegetőzését nem.