Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

A világon talán egyedülálló magyar modell szerint a kormány 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott magántulajdonban lévő ötcsillagos szállodák fejlesztésére.

Nehéz szavakat találni rá, de igaz: a Rogán Antal minisztériumának felügyelete alatt tevékenykedő Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kisfaludy-pályázatokon keresztül 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást, tehát közpénzt osztott szét 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítására - derül ki az MTÜ döntési listájából. A szerencsések között van a sárvári Spirit, a debreceni Divinus, a hévízi Lotus Therme és a siófoki Azúr hotel.

  • a Spirit Hotel Gyógyszálloda Kft. 499 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott,
  • a Divinus Hotel Kft. 360 milliót,
  • a hévízi AEG Ingatlanhasznosító Zrt. 155,7 milliót,
  • a siófoki Breeze Lake Zrt. pedig 426 milliót.

A Spirit Hotel Kft. többségi tulajdonosa Bálintfy Gábor ügyvéd. A cég remek évet tudhat maga mögött: a 2018-as 4,3 milliárd forintról 5,1 milliárdra hízott a bevétele 2019-ben, a nyeresége pedig 427 millió forintról 591 millióra. Most tehát az államtól közel annyi (500 millió forint) vissza nem térítendő támogatást kaptak szolgáltatásbővítésre és minőségfejlesztésre, mint az éves nyereségük. Bálintfy vagyonát korábban (2014-ben) mintegy 10 milliárd forintra becsülték, érdekeltségei közé tartozott a hévízi Hotel Carbona is, amelynek átadóján Orbán Viktor mondott beszédet és ahol az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság dolgozói szoktak pihenni.

A Spirit Hotel elegendő tőkével és tartalékokkal rendelkezik a koronavírus miatti veszélyhelyzet átvészelésre. A munkavállalók munkaidejét és bérét 3 hónapra a felére csökkentették - derül ki a beszámolóból.

A siófoki Azúr hotelnek sem lehet oka panaszra a 426 millió forintos támogatással. Mindig nyernek: korábban már kaptak 470 millió forintos támogatást egy másik Kisfaludy-pályázatból. A Divinus hotel Disznós Zoltán milliárdos üzletember érdekeltsége, zöldmezős beruházás eredményeként 2008 július végén nyitotta meg kapuit 170 szobával, 300 fős étteremmel, grillterasszal, közel 1000 négyzetméteres wellness- és fitneszcentrummal. A Divinus Hotel Kft. konkrétan már Disznós lánya nevén van, tavaly egymilliárd forintos forgalom mellett 17 millió forint nyereséggel zártak. A hévízi Lotus Therme pedig orosz kézben van, még 2018-ban 213 millió forintos profittal zártak.

Nem csinált belőle titkot, sőt büszke is volt arra Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, hogy állami pénzből segítik a luxusszállodák fejlesztését. Május közepén beszélt arról, hogy 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a 100 szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, 35 szálloda építése és fejlesztése eredményeként 1500 új szoba jön létre és 4200 megszépült szoba áll majd a vendégek rendelkezésére. A pályázat legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc, aki az Opus Global Nyrt.-n keresztül a Hunguest Hotels vidéki szállodáit összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatja fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.