<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Türelmetlenül várják a gazdasági élet szereplői, hogy mit jelent be Orbán Viktor április 6-án. Átvállalja-e az állam a bérek egy részét? A gazdagabb és szerencsésebb hotelek pedig felújítanak, állami pénzből.

Április 6-án vagy 7-én mutatjuk majd be Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét - ígérte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Teljesen újratervezik a 2020-as költségvetést.

A hétfői bejelentés óta gyakorlatilag minden gazdasági ágazat azt találgatja, vajon mi lesz, illetve mi nem lesz benne Orbán Viktor akciótervében. A fő kérdés: az állam átvállalja-e a megőrzött munkahelyek bérének valahány százalékát. Az ellenzék hetek óta ezt kéri a kormánytól, de a különböző ágazatok szereplői is abban reménykednek, hogy az állam átvállalja az alkalmazottak fizetésének 50-80 százalékát. Így akadályozva meg a tömeges elbocsátást.

Nem véletlen, hogy például a turizmus szakmai szervezetei közös közleményben fordultak a turisztikai vállalkozások tulajdonosaihoz és vezetőihez, még néhány nap türelmet kérve tőlük, mielőtt visszafordíthatatlan gazdasági döntéseket hoznának a koronavírus-válság nyomán.

Ne építsük le a munkaerőt és a kapacitásokat. Az átfogó kormányzati gazdasági akcióterv részleteinek ismeretében hozzanak a további lépésekről megalapozott, felelősségteljes döntést

- írták közleményükben a szállodások, utazási irodák és rendezvényszervezők szövetségei.

Például szinte az ország összes szállodája bezárt. Ez azt jelenti, hogy nincs semmi bevétel. Ellenben a különböző energiaszámlákat és anyagbeszerzéseket (reggeli, ebéd, vacsora) sem kell fizetni, viszont a megtartott munkaerő bérét fizetni kellene valamiből. Az eddig a kormány által bejelentett járulékcsökkentés nem lesz elég, mert nem a járulékfizetés lesz a kérdés, hanem az, hogy eleinte bért sem fog tudni fizetni a vállalkozó.

A szerencsésebb hotelek arra használják fel a kényszerű bezárást, hogy felújítják az épületet. Ezek közé tartozik a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó tulajdonában lévő Hunguest Hotels szállodalánc is.

Tulajdonosi döntés született arról, hogy az üzemeltetés szüneteltetése miatt valamennyi hotel esetében előrehozzák az éves karbantartásokat, a szállodalánc tagjainál tervezett felújítást pedig szintén korábbi időpontokra ütemezik át

- közölte a Hunguest. A szállodalánc korábban azzal tervezett, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt 20 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy-pályázatból elnyerhető vissza nem térítendő állami forrásokat is felhasználva tatarozza ki a lestrapált állapotban lévő háromcsillagos szállodáit.

Azt nem lehet tudni, hogy végül ki nyert a pályázaton, mindenesetre a pályázatot előbb januárban felfüggesztették, mert túl sokan igényeltek állami pénzt, mostanra viszont már lezárult a lehetőség. Megnyílt viszont egy újabb forrás, hiszen az MTÜ ezúttal az ötcsillagos szállodák felújítására írt ki 500 millió forint keretösszegű pályázatot, amire április 30-ig lehet pályázni. Csak olyan ötcsillagos szálloda kaphat támogatást, amelyik a HotelStars nemzeti védjeggyel rendelkezik. Ilyen pedig nincs sok az országban, mindössze 6 versenyző lehet, de ezt is lehet tovább szűkíteni.

Erős a mezőny

Az egyik ötcsillagos az Andrássy rezidencia Tarcalon, ez a ház most Tiborcz István tulajdona, de már egy korábbi pályázaton már kaptak 325 millió forintot. Szintén kapott már a siófoki Hotel Azúr 470 millió forintot korábban, így talán kizárható, hogy megint ők kapnának forrást. A budapesti New York Palace francia tulajdonban van, és nem igazán szorul rá magyar költségvetési támogatásra. Így marad gyakorlatilag a debreceni Divinus, a hévízi Lotus Therme és a sárvári Spirit hotel.

A Divinus hotel Disznós Zoltán milliárdos üzletember tulajdona, a hévízi Lotus orosz tulajdonban van (AEG Ingatlanhasznosító Zrt.), míg a sárvári Spirit pedig Bálintfy Gábor ügyvéd és Pocsai Alex tulajdonában van. Bálintfy vagyonát korábban (2014) mintegy 10 milliárd forintra becsülték, érdekeltségei közé tartozott a hévízi Hotel Carbona is, amelynek átadóján Orbán Viktor mondott beszédet és ahol az NMHH dolgozói szoktak pihenni. Ez ma már a Pocsai família tulajdona.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.