4p

Türelmetlenül várják a gazdasági élet szereplői, hogy mit jelent be Orbán Viktor április 6-án. Átvállalja-e az állam a bérek egy részét? A gazdagabb és szerencsésebb hotelek pedig felújítanak, állami pénzből.

Április 6-án vagy 7-én mutatjuk majd be Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét - ígérte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Teljesen újratervezik a 2020-as költségvetést.

A hétfői bejelentés óta gyakorlatilag minden gazdasági ágazat azt találgatja, vajon mi lesz, illetve mi nem lesz benne Orbán Viktor akciótervében. A fő kérdés: az állam átvállalja-e a megőrzött munkahelyek bérének valahány százalékát. Az ellenzék hetek óta ezt kéri a kormánytól, de a különböző ágazatok szereplői is abban reménykednek, hogy az állam átvállalja az alkalmazottak fizetésének 50-80 százalékát. Így akadályozva meg a tömeges elbocsátást.

Nem véletlen, hogy például a turizmus szakmai szervezetei közös közleményben fordultak a turisztikai vállalkozások tulajdonosaihoz és vezetőihez, még néhány nap türelmet kérve tőlük, mielőtt visszafordíthatatlan gazdasági döntéseket hoznának a koronavírus-válság nyomán.

Ne építsük le a munkaerőt és a kapacitásokat. Az átfogó kormányzati gazdasági akcióterv részleteinek ismeretében hozzanak a további lépésekről megalapozott, felelősségteljes döntést

- írták közleményükben a szállodások, utazási irodák és rendezvényszervezők szövetségei.

Például szinte az ország összes szállodája bezárt. Ez azt jelenti, hogy nincs semmi bevétel. Ellenben a különböző energiaszámlákat és anyagbeszerzéseket (reggeli, ebéd, vacsora) sem kell fizetni, viszont a megtartott munkaerő bérét fizetni kellene valamiből. Az eddig a kormány által bejelentett járulékcsökkentés nem lesz elég, mert nem a járulékfizetés lesz a kérdés, hanem az, hogy eleinte bért sem fog tudni fizetni a vállalkozó.

A szerencsésebb hotelek arra használják fel a kényszerű bezárást, hogy felújítják az épületet. Ezek közé tartozik a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó tulajdonában lévő Hunguest Hotels szállodalánc is.

Tulajdonosi döntés született arról, hogy az üzemeltetés szüneteltetése miatt valamennyi hotel esetében előrehozzák az éves karbantartásokat, a szállodalánc tagjainál tervezett felújítást pedig szintén korábbi időpontokra ütemezik át

- közölte a Hunguest. A szállodalánc korábban azzal tervezett, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt 20 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy-pályázatból elnyerhető vissza nem térítendő állami forrásokat is felhasználva tatarozza ki a lestrapált állapotban lévő háromcsillagos szállodáit.

Azt nem lehet tudni, hogy végül ki nyert a pályázaton, mindenesetre a pályázatot előbb januárban felfüggesztették, mert túl sokan igényeltek állami pénzt, mostanra viszont már lezárult a lehetőség. Megnyílt viszont egy újabb forrás, hiszen az MTÜ ezúttal az ötcsillagos szállodák felújítására írt ki 500 millió forint keretösszegű pályázatot, amire április 30-ig lehet pályázni. Csak olyan ötcsillagos szálloda kaphat támogatást, amelyik a HotelStars nemzeti védjeggyel rendelkezik. Ilyen pedig nincs sok az országban, mindössze 6 versenyző lehet, de ezt is lehet tovább szűkíteni.

Erős a mezőny

Az egyik ötcsillagos az Andrássy rezidencia Tarcalon, ez a ház most Tiborcz István tulajdona, de már egy korábbi pályázaton már kaptak 325 millió forintot. Szintén kapott már a siófoki Hotel Azúr 470 millió forintot korábban, így talán kizárható, hogy megint ők kapnának forrást. A budapesti New York Palace francia tulajdonban van, és nem igazán szorul rá magyar költségvetési támogatásra. Így marad gyakorlatilag a debreceni Divinus, a hévízi Lotus Therme és a sárvári Spirit hotel.

A Divinus hotel Disznós Zoltán milliárdos üzletember tulajdona, a hévízi Lotus orosz tulajdonban van (AEG Ingatlanhasznosító Zrt.), míg a sárvári Spirit pedig Bálintfy Gábor ügyvéd és Pocsai Alex tulajdonában van. Bálintfy vagyonát korábban (2014) mintegy 10 milliárd forintra becsülték, érdekeltségei közé tartozott a hévízi Hotel Carbona is, amelynek átadóján Orbán Viktor mondott beszédet és ahol az NMHH dolgozói szoktak pihenni. Ez ma már a Pocsai família tulajdona.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!