2018. november 12. 15:04

Lejárt a türelmi idő.

Múlt héten letelt a türelmi idő, amit a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adott a kamarai regisztrációs díj fizetésével elmaradó vállalkozásoknak, hogy rendezzék a tartozásukat. Aki nem reagált, vagy későn ébredt, azzal most már az adóhatóság veszi fel a kapcsolatot.

Csoltó Gábor (forrás: blogstar.hu) Csoltó Gábor (forrás: blogstar.hu)

A kamarai regisztrációs díjat - évi 5000 forintot - minden év március végéig kell eljuttatni az illetékes kamarához. A BKIK-nál tetemesnek mondható - több mint egymilliárd forintos - díjelmaradás gyűlt fel az elmúlt években, de a nyári elnökváltás után az a döntés született, hogy ezeket a tételeket rendezni kell. Azzal együtt, hogy a kapcsolódó adatbázist a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától tudja csak megkapni a szervezet.

A díjakról nem mondhat le a kamara, a törvény ezt nem teszi lehetővé. Annyit tudott tenni a Csoltó Gábor vezette elnökség, hogy még egy kis türelmi időt hagyott az érintett vállalkozásoknak.

Ez járt le november 5-én, amikortól a tartozások - melyek adó módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek - átkerülnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A kamara nemrég kiadott közleménye szerint az állami adóhatóság hajtja be mostantól ezeket a tételeket. A végrehajtást a kamara kezdeményezi, és arra hívják fel a figyelmet, hogy annak költségei - például az 5000 forintos költségátalány - az adóst terhelik.