<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számos, Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárás kapcsán hozott döntést az Európai Bizottság. Az ügyek egy része a bíróságon folytatódik, a kettős üzemanyagárak és a gabonakiviteli tilalom miatt pedig megkezdődik a jogsértési eljárás. Varga Judit Facebook-posztban reagált.

A gyermekvédelmi törvény módosításai miatt, a melegeket a pedofilokkal összemosó részek kapcsán tavaly megindított eljárás során nem sikerült a Bizottság számára elfogadható magyarázatokat adni a magyar hatóságoknak, ezért a brüsszeli testület pert indított az Európai Bíróságon - írja a hvg.hu.

Jogsértési eljárások dömpingje Magyarország ellen. Fotó: Depositphotos
Jogsértési eljárások dömpingje Magyarország ellen. Fotó: Depositphotos

A Bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot egy, a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján hátrányos megkülönböztetést alkalmazó magyar jogszabály miatt. A Bizottság álláspontja szerint a törvény sérti a belső piaci szabályokat, az egyének (különösen az LMBTIQ-személyek) alapvető jogait, valamint – ezen alapvető jogok tekintetében – az uniós alapértékeket. 

A Bizottság leszögezi, hogy a gyermekek védelme elsődleges fontossággal bír az EU és tagállamai számára. A magyar törvény azonban olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek nem indokolhatók ezen alapvető érdek előmozdításával, vagy pedig aránytalanok a kitűzött cél eléréséhez.

A Klubrádió frekvenciáról való megfosztása kapcsán is az uniós bíróságon kell számot adnia Magyarországnak, mert a magyar válaszok nem oszlatták el azokat az aggályokat, hogy a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva elutasította a Klubrádió rádióspektrum-használatra vonatkozó kérelmét. A Bizottság álláspontja szerint Magyarország megsértette az uniós jogot azzal, hogy a Klubrádió rádióspektrum-használati jogainak megújítása kapcsán aránytalan és átláthatatlan feltételeket támasztott.

A Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy tegyen eleget az ivóvíz-irányelvben előírt követelményeknek. Magyarországon 66 ivóvíz-ellátási körzet nem felel meg az ivóvízről szóló irányelvnek. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt intéz Magyarországhoz, vagyis megindítja a jogsértési eljárást.

Szintén kötelezettségszegési eljárást indult Magyarország ellen a belső piaci szabályokkal ellentétes intézkedések bevezetése miatt. Az ok, hogy Magyarország eltérő üzemanyagárakat szab meg a külföldi rendszámmal, illetve a magyar rendszámmal rendelkező járműveknek.

És kötelezettségszegési eljárást indult Magyarország ellen a gabonaexportra vonatkozóan bevezetett előzetes bejelentési rendszer miatt. 

A hivatalos felszólításokra a magyar kormány két hónapos válaszadási határidőt kapott, Varga Judit pedig Facebook-posztban reagált.