<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Külföldről pénzelt szervezeteknek is juttatott pénzt az Agrárminisztérium annak a pályázatnak a keretében, amiben környezetvédő civileket segítenek évről évre. A legnagyobb dotációt is egy ilyen szervezet kapta, közel 3 millió forint ment a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zöld varangy projektjére.

Kihirdették az idei Zöld Forrás pályázat nyerteseinek a névsorát. A sikeresen pályázók listáját múlt héten tették közzé, eszerint 49 egyesület és alapítvány nyújtott be pozitív elbírálásban részesülő pályázatot. A Zöld Forrás keretösszege ebben az évben is 70 millió forint volt – írta laptársunk, a Piac és Profit.

A portál cikke emlékeztet: támogatást közhasznú környezet- vagy természetvédelmi célú társadalmi szervezetek nyújthattak be a Nemzeti Környezetvédelmi Programhoz illeszkedő, annak megvalósítását elősegítő projektterveikre.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Érdemes közelebbről is megnézni, pontosan kiket támogatott idén az Agrárminisztérium. A sikeresen pályázó 49 egyesület közül 5 külföldről támogatott szervezetnek minősül, ezek: 

  • a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete,
  • a Levegő Munkacsoport,
  • a Fenntarthatóság Felé Egyesület,
  • a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  • és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A felsorolt nevek ugyanis mind szerepelnek a külföldről támogatott civilek adatbázisában is, amelyeket külön listába gyűjt a Civil Információs Portál.

Mint ismert, azon nem kormányzati szervezetek, melyeknek a külföldi támogatása eléri a 7,5 millió forintot, kénytelenek regisztrálni a listára. A listával több cikkben is foglakoztunk már az elmúlt években. Ahogy korábban is írtuk, a „klubot” még Soros György üzletember ellen folyó kormányzati kampány csúcspontján, három évvel ezelőtt hozták létre azzal a céllal, hogy nyomon lehessen követni a külföldről támogatott, a "magyar állam érdekei ellen dolgozó" szervezeteket, így nem túlzás Soros-listáról beszélni. Az Európai Unió Bírósága szerint jogsértő lista alapján a regisztráló szervezetek között van több ismert jótékonysági szervezet, például a Magyar Vöröskereszt, a máltai és a baptista és segélyszervezet, de megtalálható rajta a Magyar Waldorf Szövetség, a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara és az Amerikai Kereskedelmi Kamara is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Zöld varangy, mogyorós pele és beporzók 

A Piac és Profit cikke megjegyzi: az Agrárminisztérium most kihirdetett támogatottjai közül a legnagyobb összeget, 2, 96 millió forintot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kapta az „Év kétéltűje: a zöld varangy – Keresd a Zöldet!” című projektjére.

Míg a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesületének a környezettudatos fogyasztást népszerűsítő kampányát 1,72 millióval, a Fenntarthatóság Felé Egyesület “Diákokkal a természetért! – A mogyorós pele nyomában” elnevezésű programját 1,81 millió forinttal toldotta meg a tárca. A Magyar Természetvédők Szövetsége is felkerült a támogatott szervezetek listájára, ők a szemléletformálás a beporzók védelmében programra kaptak 2,23 milliót. A Levegő Munkacsoportnak pedig 1 millió forint ment Budapest jelentősebb zöldterületek védelmére és országos tanácsadásra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.