<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Oroszország nagy árat fizet, ha megtámadja Ukrajnát - mondta az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az úgynevezett keleti partnerségéhez tartozó országok csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

100 ezer orosz katona a határon 

"Ha Oroszország agresszíven lép fel Ukrajnával szemben, annak súlyos következményei lesznek" - jelentette ki Ursula Von der Leyen az MTI tudósítása szerint. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén leszögezte: súlyos választ adnának egy esetleges orosz agresszióra. Kiemelték ugyanakkor, hogy az EU célja továbbra is a Kijev és Moszkva között kialakult feszültség diplomáciai úton történő csökkentése.

NATO-közeli források szerint Oroszország csaknem 100 ezer katonát vont össze az ukrán határhoz közel az elmúlt hetekben.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Brüsszelben külön-külön is tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral. Zelenszkij Macronnal tartott találkozóján reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió 2022-ben, a soros francia elnökség idején kiemelt figyelmet fordít majd Ukrajna biztonságára és az orosz hibridháború elleni küzdelemre Európában.

Korábban egyébként hasonló figyelmeztetést küldött a Néppárt is Oroszországnak:

És a NATO is üzenetet küldött:

A Scholzcal folytatott találkozón Ukrajna lehetséges NATO-tagságáról tárgyaltak. Zelenszkij szerdán hangsúlyozta, hogy Kijev nem ellenzi a békés rendezést célzó megbeszéléseket, ám hozzátette: Moszkva részéről egyelőre nem tapasztalt ilyen szándékot.

A szerdai csúcstalálkozón a Donyec-medencei konfliktus  mellett előtérbe került a korrupció elleni harc és a demokratikus reformok előmozdítása is. A felek - az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői, valamint a keleti partnerek közül Azerbajdzsán, Grúzia, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna vezetői - kiemelték a közös értékeket, a kölcsönös bizalmat, és hangsúlyozták a partnerségi kapcsolatok szorosabbra fűzését.

Fehérorszország el sem ment a csúcstalálkozóra

A hatodik alkalommal megrendezett csúcstalálkozón nem képviseltette magát Fehéroroszország, amely felfüggesztette részvételét a partnerségben. Ursula Von der Leyen ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy hamarosan egy demokratikusan megválasztott fehérorosz vezetőt üdvözölhetnek a tárgyalóteremben, ahol egyébként célzatosan üresen hagyták a volt szovjet tagköztársaság helyét.

Az elnök hangsúlyozta szimpátiáját a fehérorosz nép felé, hozzátéve: "a lehető leghamarabb" szeretnének koronavírus elleni oltóanyagot küldeni Fehéroroszországba.

Kiemelte egyúttal a Moldovának nyújtandó, 60 millió eurós gyorssegélyt, amelyre azért van szükség, mert a Gazprom orosz gázipari vállalat megemelte a Moldovába szállítandó gáz árát.

A csúcstalálkozót megelőzően a felek már leszögezték, hogy a keleti partnerségre vonatkozó uniós politika meghatározó elemei továbbra is a közös értékek és az alapvető elvek, és ezek képezik a jövőbeli menetrend minden más elemének alapját is - írja az MTI.

A partnerségi politika hosszú távú célkitűzései alapvetően a koronavírus-járvány utáni helyreállításra, az ellenálló képesség fokozására és a szükséges reformokra irányulnak. A célkitűzésekhez 2,3 milliárd eurós regionális gazdasági beruházási terv társul, amely a számítások szerint mintegy 17 milliárd euró összegű köz- és magánberuházást fog mozgósítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.