2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel négymillió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2 és a tenyek.hu médiaszolgáltatójára burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt. A testület megbírságolta egy helyi rádió szolgáltatóját is a szerződésben rögzített vállalások alulteljesítése miatt.

Állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Médiatanács a Tények Plusz június 12-én 18 óra 45 perckor a TV2-n sugárzott adása, valamint az ugyanezen a napon közzétett tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető „Tények Plusz” és a „Magyar innovációval regenerálódik” című műsorszámok kapcsán.

A műsorszegmensben egy étrendkiegészítőkből álló termékcsalád jótékony hatásairól, valamint egy magánrendelő szolgáltatásairól esett szó egy közismert sportoló történetén keresztül. A műsorszegmensben bemutatott termékek és orvosi kezelések ismertetése kereskedelmi célokat szolgált, azaz reklámokra jellemző módon a magánrendelő szolgáltatásainak igénybevételét és a termékcsaládba tartozó étrendkiegészítők megvásárlását szorgalmazta.

Állampolgári bejelentés kapcsán indult el a nyomozás. Fotó: TV2 Sajtószoba
Állampolgári bejelentés kapcsán indult el a nyomozás. Fotó: TV2 Sajtószoba

A Médiatanács ezért megállapította, hogy a médiaszolgáltató összesen három alkalommal sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályt. A testület ezért összesen 3 900 000 forint bírságot szabott ki.

Frissítés: a nap folyamán kiderült, hogy Dzsudzsák Balázs a közismert sportoló, aki miatt a bírságot kiszabták a TV2-re.

A Médiatanács eljárást indított a Kalocsa 100,0 MHz-en sugárzó Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi jellegű rádió július 31. és augusztus 6. közötti adáshetének vizsgálata nyomán is. 

A rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalását, és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok aránya is alulmaradt a hatósági szerződésben rögzítettekhez képest. Ezenfelül a hírműsorszámok aránya is kevesebbnek bizonyult a vállaltnál, illetve több adásnapon nem érte el az előírt mértéket sem a szöveges tartalom, sem a magyar zene aránya.

A Médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, annak vezető tisztségviselőjére pedig 10 ezer forint bírságot szabott ki a jogsértés ismételtsége miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!