2018. szeptember 2. 10:21
mfor.hu

Az összeomlás szélén tántorog a Honvédkórház, már most sincsenek meg alapvető feltételek a működéséhez, és ez csak romlani fog - így kezdi mai "Életveszély a Honvédkórházban" című blogbejegyzését Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő, oxyológus szakorvos. Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályvezetőjének lemondása nem az egyetlen ilyen típusú hír volt: még pénteken közölte az ajkai Magyar Imre kórház sürgősségi osztályának főnővére is, hogy 13 év után távozik az intézményből. Elég volt -  írta. 

Zacher Gábor felmondása, azonban csak egy szelete annak a problémának, amely a Honvédkórház működését jellemzi, ellenben remek indikátora az ott zajló folyamatoknak, írja blogjában Kunetz doktor, aki eddig sem rejtette véka alá szakmai kritikáját az egyészésügyi rendszer vagy a Magyar Orvosi Kamara működéséről.

A szerző véleménye szerint "egy nagyon komoly humánerőforrás válság kezd kibontakozni, amit kellőképpen ostobán kezelnek ahhoz, hogy a betegellátást ez már komolyan veszélyeztesse."

A probléma Kunetz doktor szerint onnan ered, hogy információi szerint a kórház és a baleseti sebészek közti májusi bérmegállapodást, amely a túlórákat kezelte volna, az intézmény nem tartotta be, "megváltoztatta a túlóra számításának módját, ezzel jelentős összegektől fosztva meg a dolgozókat". 

"Erre a dolgozók azzal válaszoltak, hogy felmondták az önként vállalt túlmunkát, ezt egyes források (a Népszava írt erről, ahogy arról is, hogy a megállapodást az intézmény nem tartotta be; a kórház közleményét keretes írásunkban olvashatják - a szerk.) szerint 112 orvos tette meg. Egy szinte biztos, a baleseti sebészten negyvenen, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályon 25-en felmondták a fenti túlmunkát. Ezért rezidenseket kellett a gyakorlati helyükről visszahívni - ami szerintem nem egészen törvényes, mert a rezidens így ahelyett, hogy a képzéséhez szükséges tudást szerezné meg, az anyaosztályára van visszarendelve gályázni, és a képzési ideje ennek megfelelően csúszik.

Ezt a problémát csak tetézi, hogy a baleseti sebészeten négy, míg Zacher felmondása előtt a sürgősségi osztályon kilenc orvos mondott fel a közelmúltban, plusz most Zacher is."

A Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök este közleményt adott ki a téma kapcsán. Ebben úgy fogalmaztak, problémamentes a Honvédkórházban a túlmunka kifizetése, illetve a kórház sürgősségi centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem, a biztonságos betegellátáshoz szükséges létszám rendelkezésre áll.

Közleményükben kifejtették: a kórház orvosainak heti munkaideje 40 óra. A jogszabályban rögzített díjazásért a kórház parancsnoka heti 8 óra túlórát rendelhet el. Ezen felül az orvosok önkéntes alapon, kiemelt díjazásért vállalhatnak túlmunkát. Ennek ellentételezését a közelmúltban a kórház vezetősége – az orvosokkal folytatott egyeztető tárgyalások alapján – mintegy 40 százalékkal emelte meg. A juttatásokat – a mindenkori hatályos jogszabályok betartásával – az MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) továbbra is pontosan kifizeti a dolgozóknak – hangsúlyozta a HM.

Kunetz doktor információi szerint "az ország legnagyobb sürgősségi ellátó osztályán négy és egynegyednyi sürgősségi szakorvos maradt. A kórház a helyzetet rezidensek és a kórház szinte minden területéről egyéb szakorvosok átirányításával, mindenféle szakorvossal, de sok esetben aneszteziológusokkal próbálja meg rendezni.

És a lánc készen is van, aneszteziológus a sürgősségin dolgozik, ahelyett, hogy a műtőben altatna, vagy az intenzív osztályon dolgozna. Ezért a műtökből hiányzik az aneszteziológus orvos, ami azt jelenti, hogy műtőket kell bezárni és műtéteket kell elhalasztani."

A Központi Honvédkórház épülete A Központi Honvédkórház épülete

A szakember posztjában azt írja, hogy információi szerint "a műtéti kapacitás 40 százalékkal esett vissza, összesen kettő, azaz kettő műtő működik egy-egy ügyleteben." 

"Ugyanis a két műtőn osztozik a sebészet, az érsebészet, az égés részleg, a mellkassebészet, a szájsebészet, az idegsebészet és a baleseti sebészet. 

Így tehát amennyiben egy akut bélelzáródást operálnak az egyik műtőben és egy koponyaműtét megy a másik műtőben, a rendszer bedugult, beállt és a ha ebben az időben akár csak egy életveszélyes sérült is érkezik nincs hová vinni, hol megoperálni, hacsak ki nem rángatják a nyitott hassal ott fekvő beteget, vagy az éppen gondolatokat olvasó idegsebészt. És miután a sürgősségi osztály állandóan ügyel, nagyon nagy területre, ez a beteg meg fog érkezni és ha szerencséje van, van műtő, ha nincs, meghal.

Nem sokkal jobb a helyzet normál, nem ügyeleti időben sem. Ugyanis a baleseti sebészetnek nincs önállóan szervezett műtője, így az ügyleti időben behozott, de műtőhiány miatt meg nem operált betegek műtétei is halasztódni fognak. Azokról a betegekről már nem is beszélve, akik elektív, tervezett műtétre jönnének, előjegyzéssel.

Nem véletlen, hogy például a csípőprotézis műtétek várólistája itt a leghosszabb az egész országban."

Kunetz úgy véli, hogy "a helyzet most nemcsak kilátástalan, hanem reménytelen is. Amit a Honvédkórház és igazgatása csak fokoz azzal, hogy kifelé összevissza kommunikál, sokszor eltagadva az igazságot is, Zachernek ebből lehetett elege és elege lett a balesti sebészet vezetőjének is, ugyanis ő visszaadta a vezetői megbízását."

A kórház egyébként pénteki közleményében arról írt, hogy Zacher megbízatása 2018. végéig szólt, az intézmény nem kívánta meghosszabbítani azt, a felmondási idő letöltésétől pedig eltekint. Az intézmény úgy véli, hogy a Zacher négy és fél éves működése alatt távozott mintegy 200 szakember egy része a főorvos miatt távozott.

Az Indexhez tegnap jutott el egy belső levél, amelyet Kun Szabó István vezérőrnagynak, az MH Egészségügyi Központ parancsnokának írtak. Ebben azt írják, hogy a Honvédkórház sürgősségi centruma "legkésőbb október első harmadának végére jelen személyi állománnyal, illetve műszerezettséggel működésképtelenné válik".

A levél szerint a távozókat nem tudják teljes mértékben pótolni, így gondot fog okozni az ügyeleti műszakok megszervezése. (...) "Mellékelek egy másik adathalmazt, mely a jelenleg működő, működésképtelen műszerek listáját tartalmazza", folytatódik a levél. "Évek óta jeleztük és jelezzük, hogy az eszközök amortizálódtak, pótlásuk nem történt meg".

Frissítés: Az egészségügyi szakember szavai az Indexen megjelent belső dokumentumok is alátámasztani látszanak

Kiderül belőle többek között, hogy különböző osztályokról levezényelt orvosokat osztanak be vizsgálóba, így például bőrgyógyász aorta rupturás beteget kezelhet. (Az aorta ruptura a verőér falának megrepedése, életveszélyes állapot.)

Egy intézményben dolgozó orvos ehhez a következtőt tette hozzá: 

Sajnos ez azon túl, hogy orvosként frusztráló és felelőtlen, betegként igen veszélyes, hiszen olyan orvosok látják így el a betegeket, akik kezében sokszor hosszú ideje nem volt fonendoszkóp és nem ismerik már, nincs gyakorlatuk a sürgős kórképek ellátásában (pl. szemészkén, szájsebészként, mit kell tenni egy infarktussal.)

A Népszava és Kunetz információi szerint a távozó Zacher helyére Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) korábbi főigazgatója kerülhet, aki Kunetz információi szerint nemrég a győri Petz Aladár Kórháztól távozott közös megegyezéssel, és aki egyszer már vezette ezt az osztályt.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb, 2017-re vonatkozó adatai szerint az egész országban hiányszakmának számít az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is. Az év elején települések szerint is bontották, akkor Zalaegerszegen volt a legnagyobb hiány: a kórházban 26 orvost kerestek februárban - írta a Blikk csütörtökön.

Rövid idő alatt megoldást kell találni a helyzetre, mert a sürgősségiken dolgozó orvosok annyira leterheltek, hogy folyamatosan hagyják el a pályát - mondta az RTL Klub Híradónak Éger István, akit annak kapcsán kérdeztek, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője és több orvosa is felmondott. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint azt a terhelést, ami a sürgősségi osztályokon dolgozókra nehezedik, nem lehet sokáig bírni. Mint mondta, tapasztalatból is megerősítheti, hiszen ő is részt vesz benne: a sürgősségi ellátásban nagy a fluktuáció, folyamatos a forgás. Az orvosi kamara felmérése szerint az előírt 600 helyett mindössze 150 sürgősségi szakorvos dolgozik az országban.

Frissítés (09.04.): 

Jelentős béremelést ígért kedd reggel az intézmény sürgősségi centrumában dolgozóknak a Honvédkórház vezetése. Azt remélik, így megáll a felmondási hullám és sikerül normalizálni az összeomlás előtt álló osztály működését.

 

Megegyezett az intézmény Sürgősségi Betegellátó Centrumában dolgozó orvosokkal és ápolókkal a Honvédkórház vezetése – értesült a hvg.hu. A dolgozóknak kedd reggel az intézmény parancsnoka Kun Szabó István vezérőrnagy, valamint a kórház orvosigazgatója és ápolási igazgatója tartott értekezletet, amelyen az eddig béreik több mint dupláját ígérték a munkavállalóknak.

Az egyelőre csak szóbeli ígéret szerint az SBC egyes műszakjait irányító, úgynevezett váltásvezetők (vezető sürgősségi szakorvosok) bérét információink szerint ötezer forintról tizenháromezerre, az osztályon dolgozó szakorvosokét és sürgősségi szakorvosokét pedig 4 ezer forintról tízezerre emelné a Honvédkórház.

Az orvosok fizetésemelése mellett információink szerint az osztályon dolgozó nővérek is ígéretet kaptak elmaradt túlórapénzeik kifizetésére, illetve béremelésre, velük azonban csak a későbbiekben kezdik meg a részletes tárgyalásokat.

A kórház vezetése ígéretet tett emellett az osztály hiányos és elavult műszerparkjának megújítására is, egyes eszközöket átmenetileg a honvédség saját készletéből pótolnak ki, de hamarosan állítólag új lélegeztetőgépek és hordozható ultrahangkészülékek is érkeznek, az elakadt műszerbeszerzési közbeszerzéseket pedig felgyorsítják.

Ajkán is távozik a sürgősségi egyik vezetője

Nem csak a Honvédkórházban van helyzet, de úgy tűnik, Ajkán sem indul problémamentesen az ősz. Az ajkai Magyar Imre Kórhát sürgősségi osztályának főnővére, Tuboly Krisztina adta vissza 13 év után megbízatását. Erről a főnővér Facebook-posztban maga számolt be.

Utat törtek az évekig elnyomott gondolatok, érzések, a kirekesztettség, a meg nem értettség, a kudarc keserű íze. Mert vezetőnek lenni magányos dolog - írta Tuboly a posztban.

A főnővér kimerültsége testi problémákban is megmutatkozott az utóbbi fél évben, de azt is megemlíti, hogy előtte már sokan elhagyták az osztályt: mint írja, a Magyar Imre Kórház SBO-jának 2005-ös megszervezése óta azok, akik akkor csatlakoztak a trauma ambulancia gárdájához, „más utakat kerestek és találtak maguknak”, ma már nagyrészt nem a kórház dolgozói.

Számomra véget ért egy korszak. 
Megtapasztaltam nap, mint nap az emberi kicsinyesség, önzőség, irigység, lustaság, ostobaság és közöny kiapadhatatlanságát. És megtapasztaltam az összefogás, a másokért való kiállás és az emberi tisztesség erejét.
Még van gerincem. És nem szeretném megtörni. 
Nem akarok olyan főnővér lenni, aki a túlélésre játszik és úgy érzi, eleget tett a saját munkakörének azzal, hogy munkalapokat ír eldugult WCk-ről, leszakadt karnisokról, aki a jól végzett munka elégedettségével dől hátra, amikor feladta a gyógyszerrendelést és elkészítette a következő havi beosztást.

Elfáradtam. Itt az idő a változásra - írja posztja vége felé Tuboly, akinek posztja itt volt olvasható, ám időközben már eltávolították.