2p

Agymosásról, szemfényvesztésről, elhibázott gazdaságpolitikáról, valamint veszélyes válságkezelésről beszélt.

Folyamatosan romlanak a makrogazdasági adatok és az egyensúlyi feltételek, miközben a jegybank és a Pénzügyminisztérium között azon megy a vita, hogy ki vigye el a balhét - mondta Surányi György az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke szerint "a fiskális politika is, a jövedelem politika is és a monetáris politika is nagyon #korkomoly mellényúlásokkal segítette elő azt, hogy most az infláció is magas és az egyensúlyi feltételeink is romlanak."

Surányi György szerint a kormány jelenleg is megszorító politikát folytat. Fotó: MTI
Surányi György szerint a kormány jelenleg is megszorító politikát folytat. Fotó: MTI

Surányi György bírálta a Közpinti Statisztikai Hivatalt (KSH) is. Azt mondta: "hosszú idő óta először csökken jobban a pénz vásárlóértéke, mint amiről a KSH tudósít." Erre az ATV megkeresésére a KSH azt válaszolta: "a hazai fogyasztóiár-index által lefedett termékek és szolgáltatások köre, valamint a számítás módszertana is összhangban van az általános nemzetközi gyakorlattal", hozzátéve: emellett a számítási módot is rendszeresen felülvizsgálják.

A volt jegybankelnök szerint a kormány jelenleg is megszorító politikát folytat, csak ezt leplezni szándékozik. Mint fogalmazott: "egész egyszerűen itt egy szemfényvesztésnek vagyunk a tanúi, ami egy óriási agymosással, propagandával azt az érzetet kelti, mint hogy ha itt nem volna megszorítás. Nem igaz, hogy nincs."

Surányi György alig két hete már ugyancsak keményen kritizálta a kormányt és az MNB-t.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!