2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint az MNB késve és gyenge eszközökkel kezeli az inflációt. A kormány is megkapta a magáét a rekordmértékű hiány miatt.

Surányi György szerint a magyar gazdaság rossz irányba halad, amit jelez a 14 éve nem látott mértékű infláció és a rekordszintű novemberi hiány. Az MNB korábbi elnöke a Népszavának azt mondta az infláció kapcsán, hogy annak számítása is komoly kérdőjeleket vet fel. Arra a kérdésre, hogy miért kételkedik a számokban, Surányi azt válaszolta, hogy a benzinár drágulásának számításában például módszertani trükkökkel, a súlyok célirányos megváltoztatásával mind 2020-ban, mind 2021-ben lefele kerítették az inflációt.

„Miközben a KSH 3-4 százalékos használt gépkocsi áremelkedést jelez, a gépjármű forgalmazók 10-12 százalékos áremelkedésről tájékoztatnak. De bárki, aki vásárol, láthatja, hogy a szolgáltatások árindexe sem felel meg a tapasztalatoknak, legyen szó fodrászról, éttermi vagy tisztítószámláról” – mondta a volt jegybankelnök.

Szerinte a magyarországi infláció egyébként nem a pandémia eredménye, hiszen a folyamatok már azt megelőzően elindultak. Ezekre ugyanakkor az MNB késve és gyenge eszközökkel reagált Surányi szerint. A piac nem hiszi el, hogy az MNB tényleg fellép az inflációval szemben, mert a jegybank maga is a pénzromlás forrása. A közgazdász szerint szúnyogcsípésnek is kevés ilyen inflációs hullámban 15-30 bázispontokkal emelni a kamatot.

A hiány kapcsán azt mondta, hogy novemberi egyhavi, ezer milliárdos rekord a valaha volt legmagasabb államháztartási hiány. Hat hónap alatt a parlament által a költségvetési törvényben elfogadottak felett még további 5000 milliárdot öntenek a magyar gazdaságba. Nemcsak az a probléma vele, hogy mennyiségileg teljesen elrugaszkodik a realitásoktól, hanem rettenetes a szerkezete is. Surányi György szerint ugyanis az összegek egyetlen társadalmi vagy strukturális feszültséget sem mérsékelnek tartósan. Számos szektorban ugyanis továbbra is arcátlanul alacsony bérért kell dolgozniuk az érintetteknek. De nem hoz előrelépést a környezetvédelemben, a digitalizációban, az oktatásban, az egészségügyben, az innovációban sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!