<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Legutóbb a Lukoil igazgatótanácsának elnöke esett ki egy kórház ablakából. A rejtélyes halálesetek hátteréről beszélt az InfoRádiónak Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta körülbelül egy tucat, nagyon gazdag és befolyásos ember halt meg Oroszországban. Haláluk okai elég sokrétűek, ezért minden esetet külön-külön kell megvizsgálni. 

"Amennyiben egy rejtélyes haláleset mögött a titkosszolgálat sejthető, akkor megállapíthatjuk, hogy az oroszok világ bármely pontján képesek titkos akciókat végrehajtani. Sőt, ha kell, a tömegpusztító fegyverek alkalmazásától sem riadnak vissza, hiszen volt, akikkel szemben például a Novicsok nevű vegyi anyagot használták" – mutatott rá Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára az Inforádió műsorában.

Kiss-Benedek József: Az oligarchák közötti leszámolásról is lehet szó. Fotó: YoutubeKiss-Benedek József: Az oligarchák közötti leszámolásról is lehet szó. Fotó: Youtube

Az orosz titkosszolgálatok hatékonyságára és rendkívül kifinomult módszereire jellemző, hogy olyan eszközeik vannak, amelyek használatát később nem lehet kimutatni.

"Olyan mérgeket vagy olyan injekciókat alkalmaznak, amelyeknek a nyomát se lehet látni. Az áldozat szívrohamot kap és pillanatok alatt meghal" - közölte az NKE tanára.

Megjegyezte: az egy tucatnyi nyilvánossá vált eset csak egy része lehet az összesnek, nem lehet tudni, mennyi ember halála nem került be a hírekbe. Az viszont látszik, hogy a háborút támogató és ellenző emberek egyaránt vannak az elhunytak között.

"Azon elhunyt oligarchák esetében, akik támogatják a háborút, az orosz állami vezetésnek nem feltétlenül érdeke, hogy merényleteket hajtson végre ellenük. Ugyanakkor azt is lehet látni, hogy olyanok is vannak ezen emberek között, akik a kellő intenzitást hiányolják a háborúból, nincsenek megelégedve azokkal a hadműveletekkel, amelyeket az orosz hadsereg pillanatnyilag Ukrajnában elér."

Kis-Benedek József furcsának tartja, hogy ennyi orosz milliárdos önkezével vet véget az életének, hiszen egy ilyen tett elkövetéséhez nagyon nyomós ok kell. Az sem igazán hihető szerinte, hogy valaki kiesik egy kórház ablakán, hiszen ez amúgy sem gyakori eset, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke esetében meg ráadásul olyan gazdag, magas pozícióban lévő emberről van szó, akit nyilván nagy odafigyeléssel vesznek körül az orovosok, ápolók.

Az viszont megállapítható, hogy a nyugati szankciók nagyon nehéz helyzetbe hozták sokukat. ezért nagyon keményen versengenek egymással nyilván most is ezért nem kell feltétlenül minden furcsa esetben azt gondolni, hogy a hasonló halálesetekben Vlagyimir Putyin vagy a titkoszsolágálat keze van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.