<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A volt Sberbank-ügyfelek esetében bocsátotta először tíz munkanap alatt egy nagy létszámú betétesi kör rendelkezésére a kártalanítás összegét az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).

Még mintegy 9800 ügyfél nem jelentkezett biztosított betétjéért, amelyek együttes összege 17,9 milliárd forintra rúg. Azok, akik a Takarékbanknál jogosultak a kártalanítási összegükre - mintegy 2700 ügyfél -, jövő év március 31-ig a pénzintézet fiókjaiban jelentkezhetnek igényeikkel. A postai kifizetésekre jogosultak - mintegy 3700 ügyfél - az OBA-nál tehetik meg ezt, még csaknem öt évig - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel.

Még 9800 ügyfél nem jelentkezett. Fotó: DepositphotosMég 9800 ügyfél nem jelentkezett. Fotó: Depositphotos

Az átutalással érintett ügyfelek közül további mintegy 3400-nak kellene még megadnia bankszámlaszámát a kifizetés teljesítéséhez.

Tájékoztattak arról, hogy az OBA április 5-ig 141,6 milliárd forint kártalanítási összeg felett nyitotta meg a rendelkezési lehetőséget a bank károsultjai számára.

Arra is kitértek, hogy a betétbiztosító kifizetése az ügyfelek döntő többsége esetében a Sberbankkal szembeni teljes követelését fedezi. A betétbiztosítási limitnél magasabb összegre jogosultak - mintegy ezer, döntően vállalati betétes - a végelszámolás során juthatnak a további betétösszegeikhez.

A végelszámolónál május 3-ig lehet bejelenteni a biztosított betétösszeget meghaladó követelést - hívták fel a figyelmet. A törvény szerint ugyanakkor a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes teljesítése nem jár jogvesztéssel.

A végelszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft. végzi, amely átvilágítja a banki portfóliót, majd meghatározza az értékesítési stratégiát is - olvasható az MNB közleményében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.