<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelenleg 60 százalékos készültségben áll a szigetszentmiklósi stadion projekt, amire a tervezett 3,5 milliárdból közel 1,5-et már elköltöttek. Ekkora stadion TAO-ból csak itt és Felcsúton épült eddig. A jövőről és a sajtóban megjelent hírekről beszélgettünk a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének ügyvezetőjével, Potoczki Tamással.

Az elmúlt időszakban a sajtó többször is foglalkozott a szigetszentmiklósi 3,5 milliárdos összköltségvetésű stadionprojekt körüli problémákkal. A hírek szerint leállt a beruházás, kifizetetlen számlák vannak, a focicsapat pedig a tavaszi idényben már a megye I-ben való részvételtől is visszalépett. Potoczki Tamás, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének (SzTK) ügyvezetője lapunk munkatársának mesélt a beruházás jövőjéről és arról, hogy mi vezetett a jelenlegi helyzetig.

"Fontos tisztában lenni azzal, hogy egy TAO-s sportberuházás teljesen másként zajlik, mint látható volt az a Fradi vagy a szombathelyi stadion esetében" - kezdte Potoczki Tamás. Utóbbiak mivel költségvetési forrásból valósulnak meg, az egész összeg egyszerre rendelkezésre áll, a munkát nem kell ütemekre bontani, mint az a TAO-s projekteknél jellemző, így a szigetszentmiklósinál is.

Amikor kitalálták ezt az egészet, a Magyar Labdarúgó Szövetség egyetértett az SzTK koncepciójával, miszerint igenis szükség van egy ekkora létesítményre a régióban. A beruházáshoz az önkormányzat adta a területet, de a TAO-törvény értelmében a végén a teljes vagyont az önkormányzatnak kell átadni. "Tehát az önkormányzat ideadta a földjét, hogy csináljunk meg rajta egy beruházást, majd visszakapnak egy 3,5 milliárdos létesítményt. Tisztában voltunk az önkormányzat költségvetésével, tudjuk jól, hogy nincs honnan elvenni a pénzt. A városvezetés ráadásul a projekt legelején megmondta, hogy nem fog tudni anyagi támogatást nyújtani, így ezt mi végig tiszteletben is tartottuk" - magyarázta az SzTK ügyvezetője. 

Vannak kifizetetlen számlák? 

Mivel a TAO-beruházások utófinanszírozásos projektek, és a klub mögött nem áll tehetős tulajdonos, sem támogató, mindent önerőből igyekeznek megoldani. Ennek ellenére nem féltek belevágni a stadionépítésbe. Kérdésünkre Potoczki Tamás elmondta: az üzleti tervükben számítottak néhány nagyobb társaság támogatására, ami eleinte működött is, a piaci körülmények megváltozása miatt azonban fordulat állt be. 

A szigetszentmiklósi stadion látványterve
A szigetszentmiklósi stadion látványterve

"Amikor láttuk, hogy probléma lesz az önerővel a második ütemnél, egyből keresni kezdtük a megoldást" - jegyezte meg.

"A 250-300 milliós részszámlák kifizetése nehézségekbe ütközött, mivel sem a saját, sem pedig más banknál nem kaptunk hitelt, senki sem adott kölcsönt - annak ellenére sem, hogy a megítélt támogatás már az MLSZ-nél lévő zárolt számlán volt. Végül sokadik próbálkozásra az MKB Bankkal sikerült egy megfelelő koncepciót kialakítani. Ez volt tavaly októberben. A vállalkozóval pedig eközben úgy döntöttünk, hogy amíg nincs hitelforrás, addig egy időre leállítjuk az építkezést". 

Potoczkiék szigorúan tartják magukat ugyanis ahhoz a vezérelvhez, hogy csak annyit haladnak előre a munkálatokkal, amennyire rendelkezésre áll a forrás. "Nem szeretnénk a vállalkozókat sem megterhelni, hogy a beruházásban álljon a pénzük és halmozni sem akarjuk a kifizetetlen számlákat". 

A sajtóban megjelent információkkal ellentétben jelenleg az I. ütemből egy 50 millió forint értékű kivitelezési munka nincs még megcsinálva, de erre a tevékenységre az MLSZ-nél mintegy 100 millió forint van bent egy számlán. Ezt azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumával fennálló kisebb jogi vita miatt nem tudják lehívni. "Ez a probléma mára megoldódni látszik, ezután be is fejeződhet az I. ütem, amiből a pályák már készen vannak, egyedül a fű nincs lerakva; ennyi hiányzik csak" - mondta az elnök. 

A II. ütemet, ami magát a stadiont takarja, 2016-ban hagyta jóvá az MLSZ, májusban kapták meg rá a jogerős építési engedélyt. 

"Tehát az, hogy évek óta áll a beruházás, egy nagy kalap hazugság. Ez nem igaz - cáfolta kategorikusan a sajtóban megjelent állítást Potoczki Tamás. 

A II. ütem munkálatai 2017 januárjában kezdődtek el - amit az MLSZ kérésére szintén két részre kellett bontaniuk -, nyáron a rendkívül nagy meleg miatt volt egy kisebb leállás, amiről a vállalkozókkal közösen döntöttek - magyarázta. Októberben pedig a banki kölcsön megszerzéséig maradtak félbe egy időre a munkák. A szövetség tavaly december 8-án hagyta jóvá a támogatást azokra a munkákra, amit most kellene elvégezni, a szűkös határidő miatt azonban nem sikerült feltölteniük a TAO-keretet, jelenleg tehát nincs "elkölthető szabad forrásuk".

A II. ütemből egy közel 30 millió forintos kifizetetlen számláról beszél az ügyvezető, melyre a fedezet bent van az MLSZ-nél, ahhoz, hogy hozzájussanak, még az EMMI-nek kell leigazolnia a már benyújtott részszámlát. 

Kormányzati segítséget szeretnének

Potoczkiék azzal számolnak, hogy legközelebb április-májusban válik feltölthetővé újra a TAO-keret, és várhatóan akkor lesz lehetőség folytatni a munkákat. Azzal kapcsolatban, hogy a vállalkozó levonult a darujaival, azt mondta, "ez a vállalkozó döntése volt. Ő is bérli a darukat, nem érte volna meg, ha hónapokig kihasználatlanul állnak gépek. Ráadásul a hátralévő munkákhoz valószínűleg nem is lenne rájuk szükség, elég lehet egy autódaru is".

Jelenleg így áll a beruházás (Fotó: SzTK)
Jelenleg így áll a beruházás (Fotó: SzTK)

A nehézségek ellenére a beruházással kapcsolatban optimistán tekintenek a jövőre. "Bár a TAO-szabályok alapján még 3,5 évem van arra, hogy befejezzem a beruházást, most azt gondolom, hogy nem álmokat kergetünk azzal, ha 2018. december 31-et jelölöm meg befejezési célnak." Ehhez azonban meg kell oldódnia az önerő kérdésének, amivel kapcsolatban a klubnál bíznak a kormányban. 

"Ha másoknak segítettek, akkor nekünk is fognak". 

A kormányzat részéről egyébként nem övezi kiemelt figyelem a beruházást, igaz, az I. ütemnél az építőipari árak, főleg az élőmunka árának elszállása miatt 361 millió forintos támogatással segítették a projektet. Ezzel kapcsolatban kiemeli: sokan tévesen gondolják úgy, hogy 3,5 milliárd plusz 361 milliónál tart a projekt. Eddig közel 1,5 milliárd forintot költöttek el, amiben már a kormánytól kapott 361 millió forint is benne van, a 3,5 milliárd forint pedig a teljes bruttó költséget jelenti. 

"Jelenleg az egész projektben egy közel 500 millió forintos lyuk van, ennyi hiányzik a történetből. Ez kevesebb, mint az egész beruházás áfája, tehát a kormány lényegében egyik zsebéből a másikba tenné ezt az összeget, hiszen erről beszélünk, ami kell a történethez. Ebben kértünk, kérünk segítséget, van is beadva kérelmünk a kormányhoz" - mondta Potoczki.

"Túlzottan igazságtalanul bántanak minket"

A klub ügyvezetője szerint sok támadást kapnak és odáig fajult már a helyzet, hogy az egy időben a klub működését is veszélyeztette. Példának felhozta, hogy ha sikerül támogatást szerezni a projekthez, akkor megvesztegetéssel kapcsolatos kritikákat kapnak, ha pedig nincs pénz, akkor azt róják fel, hogy miért nem mennek kérni. 

"Magyarország 10 millió szövetségi kapitány országa; mindenki ért a focihoz. Jelentős mértékben a saját tagságunk tette arra a szintre a klubot, ahol most van. Sok minden ment belülről, szülői oldalról is, bezzeg, amikor ragyogott a klub csillaga, akkor mindenki örült és tapsolt. Nyilván mi is felelősek vagyunk, de aki cselekszik és tesz, csak az tud hibázni. A kibicek meg jobb, ha kívül maradnak, mert ha segíteni nem tud, ne akadályozzon az előrelépésen. Mi már bizonyítottunk, sokkal nagyobb nulláról építettük fel egyszer ezt a klubot".

Potoczki nekünk is megerősítette a beruházás átadására vonatkozó kijelentéseket, melyekről a városi közgyűlésen Becz Péter, az SzTK elnöke is beszélt. Bárkinek, bármikor átadná ő maga helyét és az egész klubot is, aki letesz elé egy garanciát és egy koncepciót, hogy be tudja fejezni a stadiont. Erre azonban senki sem vállalkozik.

"Személyes hibám, hogy már 2012-ben felhoztuk, hogy milyen stadiont tervezünk építeni, pedig csak szerettük volna megmutatni, hogy már az elején elindultunk és csináljuk. Ott, akkor még nem láttam, hogy 2 év lesz a földhivatal, 2 év az ELMŰ, 4 évre bontja le a beruházást az MLSZ, de ezt senki nem tudhatta előre. Nem kellett volna mondanom, hanem amikor elkezdünk ásni, akkor jelentjük be az egész projektet" - ismerte el 

Potoczki. Hozzátette: amit elkezdtek, azt be is fogják fejezni, még ha nehezebb is az út, mint azt gondolták.