4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A stadionépítési láz közepette szinte borítékolható volt, hogy egyszer valahol valakik túl nagyot fognak álmodni és túlvállalják magukat.

Szigetszentmiklóson álmodtak egy stadiont maguknak. Nem kicsit, egy 3,5 milliárdosat, és bár tavaly novemberben még úgy tűnt, kézben tartják a dolgokat, a figyelmeztető jelek egyértelműek voltak. Ma már ott tart a projekt, hogy az egyesület szívesen átadná annak, akinek lenne tőkéje és képes lenne befejezni.

Becz Péter, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének elnöke szerint a probléma alapvetően az, hogy a TAO egy utófinanszírozott rendszer. 

"Nem minden Felcsút és nem minden Mezőkövesd, hogy azok a pénzek ott állnak a páncélszekrényben, és ki tudom fizetni a vállalkozó számláját és utána majd megkapom - a mi esetünkben - az MLSZ-nél begyűjtött TAO-t."

Elismerte, az I. ütemből is vannak még kifizetetlen számlák, viszont még az MLSZ-nél 160 millió forint van beragadva, amit előre megfinanszíroztak. Tény ugyanakkor, hogy az I. ütem esetében rossz szerződéseket is kötöttek: a vállalkozó ugyanis annyi pénzért vállalta el a munkát, amennyi rendelkezésre állt a TAO-ból és az önerőből. Időközben aztán kiderült, hogy ez kevés lesz. 

Túl nagy álom
Túl nagy álom

Becz szerint a vállalkozók mára azért vonultak le darujaikkal az építkezései területről, mert ez sokkal költséghatékonyabb megoldás, mintha még 2 hónapig munka nélkül ott kellene állniuk. Vagyis egyelőre úgy tűnik, az önkormányzat meg akarja oldani a dolgot, csak nem tudják még hogyan. A végső megoldásig azt fogják megcsinálni, amire épp lesz pénzük. 

"Annyiban tartom magunkat hibásnak, hogy túl nagyot álmodtunk, illetve az volt téves döntés, hogy a TAO pénzünkből és az önerőnkből beletettünk 107 millió forintot a Kardos Iskolának a pályájába. Ha az a pénz megvolna, akkor előrébb lennénk" - mondta Becz.

Mindenesetre keresik a megoldás, de egyelőre nem kaptak még segítséget, pedig úgy tűnik, mindenre nyitottak lennének a befejezés érdekében. 

"Jöjjön ide bárki, aki ezt le tudja vezényelni, aki tud hozzá pénzt hozni, vegye át, csinálja, fejezze be, de senki nem jelentkezett". 

A problémák nem teljesen újkeletűek, bár a projektről készült beszámolót, melyből kiderül, 6-8 hónapos csúszásban van a projekt, a tavaly novemberi ülésen könnyedén elfogadta a testület.

"A klub speciális helyzete - mely szerint nincs bank a földön, aki önkormányzati kezességvállalás nélkül finanszírozó hitelt adna - saját forrásból kellett a részszámlát kifizetni, melyre egy egyedi - a kivitelező által is elfogadott - módon, végül az MKB Bankkal (szerk.: Mészáros Lőrinc tulajdonában álló pénzintézettel) sikerült szerződést kötni 2017. szeptember 29-én." - olvasható az előterjesztésben. A számlát kifizették, majd nemsokára rá, október 12-én újabb 60 napos EMMI ellenőrzés kezdődött. Mindez pedig az eredeti megállapodáshoz képest 6-8 hónapos késedelmet eredményezett a projekt várható befejezését illetően. 

A vizsgálat eredménye
A vizsgálat eredménye

Pedig az egyesületnél már korábban is mindent igyekeztek annak alárendelni az elmúlt időszakban, hogy a még 2012-ben megálmodott 3,5 milliárd stadion elkészüljön. A cél érdekében a felnőtt focicsapatot is beáldozták, vagyis a harmadosztály helyett inkább megye I-ben indultak idén. Viszont a legutóbbi hírek szerint a tavaszi szezonban ettől is visszalépnek, Potoczki Tamás ügyvezető a Borsnak azzal indokolta a döntést, hogy a felnőtt csapat fenntartása csaknem 10 millió forintba kerül évente, ezt az összeget pedig csakis az utánpótlásra szeretnék elkölteni. Az ügyvezető bevallása szerint is a beruházás most sokkal fontosabb, mint a felnőttsport támogatása. Egyelőre a legfontosabb, hogy legyen hol focizni, aztán később vissza lehet arra térni, hogy újból legyen felnőtt csapat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!