2p

Szakértői szinten folytatódnak a tárgyalások a korábbi szerződésen felüli 700 millió köbméter idei leszállításáról.

Kétszer is köszönetet mondott Szijjártó Péter a tárgyalási lehetőségért Moszkvában, amikor Szergej Lavrovval csütörtök délután a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatót tartott. A fő téma természetesen az volt, hogy még az idén 700 millió köbméter gázt szeretnénk venni az oroszoktól.

Szijjártó Péter szerint rákényszerültünk a plusz orosz gáz vásárláára.  Fotó: Depositphoto
Szijjártó Péter szerint rákényszerültünk a plusz orosz gáz vásárláára. Fotó: Depositphoto

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan meddig jutottak a részleteket tekintve, Lavrov ugyanis csak azt közölte, hogy ilyen tartalmú kérést adott át a magyar kollégája. Szijjártó Péter szerint elkezdődtek a szakértői szintű egyeztetések az érintett vállalatok között.

"A szlovákiai, az ausztriai és a déli interkonnektoroknál is napi 20 millió köbméteres áteresztő kapacitás áll rendelkezésre, ezt megteremtettük. Sietni kell a tárgyalásokkal, mert közeleg az október 15-e, a fűtési szezon kezdete" - mondta a magyar miniszter. 

Szijjártó sokadszorra megismételte, hogy szeretnék, ha a magyar lakosságnak lenne mivel főzni, melegvizet előállítani és persze fűteni is, ezért kell a plusz gázmennyiség, amit szerinte más forrásból nem lehet most beszerezni.

Lavrov megerősítette, hogy a tervek szerint folytatódik a gázszállítás és a Roszatom vezetésével a paksi projekt. Mindketten kemény szavakkal ostorozták az amerikai és az uniós politikát, amik szerintük csakis a saját érdekeik mentén valósulnak meg és figyelmen kívül hagyják a nemzetállamok érdekeit. A magyar miniszter ismételten azt mondta, hogy a háborúnak véget kell vetni, azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése szükséges. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!