<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szakértői szinten folytatódnak a tárgyalások a korábbi szerződésen felüli 700 millió köbméter idei leszállításáról.

Kétszer is köszönetet mondott Szijjártó Péter a tárgyalási lehetőségért Moszkvában, amikor Szergej Lavrovval csütörtök délután a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatót tartott. A fő téma természetesen az volt, hogy még az idén 700 millió köbméter gázt szeretnénk venni az oroszoktól.

Szijjártó Péter szerint rákényszerültünk a plusz orosz gáz vásárláára.  Fotó: Depositphoto
Szijjártó Péter szerint rákényszerültünk a plusz orosz gáz vásárláára. Fotó: Depositphoto

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan meddig jutottak a részleteket tekintve, Lavrov ugyanis csak azt közölte, hogy ilyen tartalmú kérést adott át a magyar kollégája. Szijjártó Péter szerint elkezdődtek a szakértői szintű egyeztetések az érintett vállalatok között.

"A szlovákiai, az ausztriai és a déli interkonnektoroknál is napi 20 millió köbméteres áteresztő kapacitás áll rendelkezésre, ezt megteremtettük. Sietni kell a tárgyalásokkal, mert közeleg az október 15-e, a fűtési szezon kezdete" - mondta a magyar miniszter. 

Szijjártó sokadszorra megismételte, hogy szeretnék, ha a magyar lakosságnak lenne mivel főzni, melegvizet előállítani és persze fűteni is, ezért kell a plusz gázmennyiség, amit szerinte más forrásból nem lehet most beszerezni.

Lavrov megerősítette, hogy a tervek szerint folytatódik a gázszállítás és a Roszatom vezetésével a paksi projekt. Mindketten kemény szavakkal ostorozták az amerikai és az uniós politikát, amik szerintük csakis a saját érdekeik mentén valósulnak meg és figyelmen kívül hagyják a nemzetállamok érdekeit. A magyar miniszter ismételten azt mondta, hogy a háborúnak véget kell vetni, azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése szükséges.