<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányzati kommunikáció nem feltétlen átlátható, így nagyon sokan aggódnak amiatt, hogy télen, amikor a havi fogyasztásuk megugrik, akkor a brutális emelés miatt magasabb összegről kapnak ők is csekket. Tényleg így lesz?

A csütörtökön megjelent rendelet sok kérdést tisztázott, így a legfontosabbat, az árakat is. Ugyanakkor sok kérdés maradt nyitva, hiszen az egy mérőórával rendelkező társasházak esetében ugyan nem kell a lakóknak a piaci árat megfizetni, ám a korrekció mértéke nem derült ki.

Mivel a rezsicsökkentés módosításakor havi értékekről beszélt Németh Szilárd és Gulyás Gergely is, sokak számára nem egyértelmű a helyzet. Hiszen a téli időszakban mindenki többet fogyaszt, így ekkor még azok is átlépik a korábban bejelentett értéket, akik összességében alatta maradnak. A most megjelent jogszabály éves fogyasztási összeget ad meg, mindezek alapján a télen fizetendő összeget nem befolyásolja. Plusz összeget egy hónap túllépése esetén biztosan nem kell fizetni.

Hogy technikailag hogyan fogják a szolgáltatók nyilvántartani a folyamatokat az viszont finoman szólva is kérdéses. A rezsimódosításkor a miniszter és a biztos azt említette, hogy a tavalyi fogyasztás alapján adnak számlát az energiacégek, ugyanakkor emiatt biztosan sokan fognak áttérni az átalány helyett havi elszámolásra. Ez már csak azért is racionális döntés számukra, mert így az olcsóbban biztosított mennyiség erejéig kevesebbet kell fizetniük, a mostani, megugró inflációt tekintve pedig már az is egyfajta megtakarítás, ha 3-4 hónapot nyer az érintett személy, mielőtt ki kell fizetnie a számlákat.

Bár a kormány által biztosított „felkészülési határidő” tragikusan rövid, aki teheti, annak érdemes energiatakarékos vagy megújuló energiaberuházást végrehajtani. A mostani árak ugyanis – az általunk ismert – európai értékkel összevetve erősek. Így minden energetikai beruházás megtérülési ideje látványosan csökken.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.