<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A horvát miniszterelnök szerint egy hónapon belül elkészülhet a kapacitásbővítés, ráadásul a néhány héttel ezelőtt közölt összeg töredékéért.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a horvátok vállalták az Adria olajvezeték kapacitásának bővítését - írta a hvg.hu. A portál szerint ez azért nagyon fontos fejlemény, mert az Adria olyan mértékben bővíthető, hogy ha elkészül a fejlesztés, akkor teljes mértékben kiváltható lesz az orosz Barátság csővezeték kapacitása -  azaz elméletileg meglesz a lehetőség az orosz olajról való 100 százalékos leválásra. A bővítésre azért van szükség, mert a Molnak nemcsak a magyarországi olajfinomítókat kell ellátnia, hanem az egész régiót, például leányvállalata, a szlovák Slovnaft pozsonyi finomítóját is.

Fontos lenne az Adria vezeték bővítése. Fotó: depositphotos
Fontos lenne az Adria vezeték bővítése. Fotó: depositphotos

A magyar miniszter két héttel ezelőtt, amikor még nagyon távolinak tűnt az embargós megállapodás, miniszteri meghallgatásán azt mondta, az Adria bővítése 200 millió euróba kerülne. Később, a Mol lapunk kérdésére közölte: az említett összeg a kérdéses csővezeték-szakaszt kezelő Janaf becslése volt.

Most a lap szerint úgy tűnik, mind időben, mind pénzben jócskán túllőttek a valóságon a korábbi becslések. Hétfő éjjel ugyanis Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök teljesen más számokat közölt. 

"A Janaf 20-30 napon belül képes 30 százalékkal kibővíteni a kapacitását, mindössze 8 millió euró befektetésével." - mondta a politikus.

Plenkovic ráadásul nem is 14, hanem 15,6 millió tonnás új éves összkapacitást említett, és azt mondta, ezzel Magyarország mellett Lengyelország ellátása is megoldott lenne - toldotta meg tudósítását a portál.