2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A horvát miniszterelnök szerint egy hónapon belül elkészülhet a kapacitásbővítés, ráadásul a néhány héttel ezelőtt közölt összeg töredékéért.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a horvátok vállalták az Adria olajvezeték kapacitásának bővítését - írta a hvg.hu. A portál szerint ez azért nagyon fontos fejlemény, mert az Adria olyan mértékben bővíthető, hogy ha elkészül a fejlesztés, akkor teljes mértékben kiváltható lesz az orosz Barátság csővezeték kapacitása -  azaz elméletileg meglesz a lehetőség az orosz olajról való 100 százalékos leválásra. A bővítésre azért van szükség, mert a Molnak nemcsak a magyarországi olajfinomítókat kell ellátnia, hanem az egész régiót, például leányvállalata, a szlovák Slovnaft pozsonyi finomítóját is.

Fontos lenne az Adria vezeték bővítése. Fotó: depositphotos
Fontos lenne az Adria vezeték bővítése. Fotó: depositphotos

A magyar miniszter két héttel ezelőtt, amikor még nagyon távolinak tűnt az embargós megállapodás, miniszteri meghallgatásán azt mondta, az Adria bővítése 200 millió euróba kerülne. Később, a Mol lapunk kérdésére közölte: az említett összeg a kérdéses csővezeték-szakaszt kezelő Janaf becslése volt.

Most a lap szerint úgy tűnik, mind időben, mind pénzben jócskán túllőttek a valóságon a korábbi becslések. Hétfő éjjel ugyanis Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök teljesen más számokat közölt. 

"A Janaf 20-30 napon belül képes 30 százalékkal kibővíteni a kapacitását, mindössze 8 millió euró befektetésével." - mondta a politikus.

Plenkovic ráadásul nem is 14, hanem 15,6 millió tonnás új éves összkapacitást említett, és azt mondta, ezzel Magyarország mellett Lengyelország ellátása is megoldott lenne - toldotta meg tudósítását a portál.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!