2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A grandiózus építkezések miatt több helyen eltűnt a nád.

Pusztul a nádas, egyre nagyobb bajban a Balaton, de egyre többen fognak össze a tóért - ismerteti az rtl.hu a sonline.hu cikkét. A portálnak a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértője azt mondta, főként azok a part menti részek érintettek, amelyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté. A most alakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesületnél a problémát inkább a grandiózus építkezésekben látják.

Természetkárosító folyamatok. Fotó: Mfor/Mester Nándor
Természetkárosító folyamatok. Fotó: Mfor/Mester Nándor

Nyár óta több bejelentés is érkezett a Balatoni Limnológiai Kutatóintézethez a nádas pusztulásáról, amiről Tóth Viktor, limnológus a sonline.hu-nak azt mondta, „elsősorban olyan nádasrészt érint, ami nem természetközeli, hanem erőteljes emberi hatásnak van kitéve” és „intenzíven feldarabolt részekről van szó, olyanokról, melyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté”.

Szakemberek és civilek szerint elsősorban a nagyszabású építkezésekkel van probléma. Mint például Balatonfüreden, ahol új szálloda és konferenciaközpont épült, valamint 140 hajónak kikötő. Ezek miatt kisebb lett a strand területe. 

A természetkárosító folyamatok ellen akar fellépni a most megalakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!