3p

Nagyot ugrott az online tartott tanításon résztvevő diákok száma.

Nagyot ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma több általános és középiskolában – tudta meg az eduline.hu. Van olyan budapesti gimnázium, ahol a következő két hétben csak online tanítanak majd, máshol több mint ötven diák és tanár tesztje lett pozitív a múlt héten. A januárra-februárra tervezett nyílt napok szinte mindenhol elmaradnak, az Educatio-kiállítást viszont megtartják.

„Tisztelt Szülők! Tájékoztatom Önöket, hogy a magas számú tanuló és tanár megbetegedések miatt iskolánk 2022.01.12-től online, digitális oktatásra tér át” – ez az üzenet jelent meg a XIV. kerületi Európa 2000 Gimnázium oldalán kedd délután. Az órákat a következő napokban a Teamsen tartják majd, „bízunk benne, hogy két hét után már zavartalanul tudjuk a jelenléti oktatást folytatni” – tették hozzá.

Egyre többen otthon. Fotó: Depositphotos
Egyre többen otthon. Fotó: Depositphotos

A portálhoz egyre több általános és középiskolából érkeznek olyan hírek, hogy a téli szünet utáni második héten megugrott az igazolt fertőzött diákok száma – sok helyen egyszerre több osztály volt kénytelen átállni digitális oktatásra.

Már december végén egyértelmű volt, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma januárban elindul, ráadásul ezt már a jellemzően enyhébb tüneteket okozó, de az eddigi változatoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron okozza majd. A diákok átoltottsága pedig nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus – az 5-18 évesek harmada egy, negyede pedig két oltást kapott eddig.

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) folyamatosan frissíti oldalát, ahol meg lehet nézni, hány diákjuk és tanáruk fertőződött meg. Csak január 10-én hat diáknak és egy pedagógusnak lett pozitív a tesztje, a múlt héten összesen 52 AKG-snál igazolták a betegséget. Pedig a pedagógusok 100, a diákok 95 százaléka védett – vagy beoltatta magát, vagy korábban már átesett a betegségen.

A XXI. kerületi Jedlik Ányos Gimnáziumban egy felnőtt és 29 diák igazoltan fertőzött. A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban öt diáknak, míg a szintén nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban hét tanulónak lett pozitív a koronavírus-tesztje. 

A zalaegerszegi iskolák fertőzöttségi adatairól Balaicz Zoltán polgármester közölt adatokat. A város óvodái közül „csak” egyben került karanténba egy csoport, az iskolákban azonban rosszabb a helyzet. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tizenkét diák, a Zrínyi Miklós Gimnáziumban öt diák és egy dolgozó tesztje lett pozitív, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium pedig szintén hat fertőzöttről számolt be. 

Több iskola honlapján arról értesíti leendő diákjait és a szülőket, hogy a nyílt napok elmaradnak. Az Educatio-kiállítást viszont megtartják. A háromnapos továbbtanulási, oktatási expóra évről évre több mint ötvenezer diák megy el, idén azonban online és hagyományos formában is megszervezik – igaz, speciális szabályokkal. Az eseményre előzetesen regisztrálni kell, a három napot délelőtti és délutáni turnusokra osztották fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!