<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

És emiatt természetesen a gyerekeknek és a szülőknek is. Ugyanis tegnap éjfélig lehetett méltányossági kérelmet benyújtaniuk az oltatlan pedagógusoknak Kásler Miklós minisztériumához, de sokan közülük így is teljes bizonytalanságban voltak, hogy ma elinduljanak-e dolgozni vagy sem.

 

Információink szerint totális a káosz az iskolák és óvodák háza táján. A korábbi rendelettel ellentétben (ami szerint 2022. január 3-tól fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan pedagógusokat) az Emberi Erőforrások Minisztériumához méltányossági kérelmet nyújthattak be tegnap éjfélig azok az oltatlan pedagógusok, akik orvosi szakvéleménnyel vagy egyéb módon (hiteles ellenanyagteszt-vizsgálat eredményével, Covid-fertőzésről szóló igazolással, oltást kizáró betegséget bizonyító papírral vagy védettségi kártyával) bizonyítani tudják, hogy okkal nem vállalták a kötelező Covid-oltást. Volt, aki már meg is kapta az egyedi elbírálású engedélyét, mások viszont még csak választ sem kaptak levelükre.

Most akkor mi igaz és mi a fals információ?! Fotónk illusztráció: Depositphotos
Most akkor mi igaz és mi a fals információ?! Fotónk illusztráció: Depositphotos

„Szerintem csak azokban az intézményekben kapták vagy kapják meg a méltányossági engedélyt, ahol képtelenség a helyettesítést megoldani. Én megalázónak tartom könyörögni, hogy hadd mehessek be az iskolámba tanítani mégis, ezért már el is helyezkedtem valahol. Ha vissza is hívnának, csak akkor gondolnám meg, ha nagyon szépen kérnének” – mondja egy vidéki iskola volt pedagógusa közel két évtizedes tanári múlttal a háta mögött.

Van, aki megkapta, mások nem

Akik viszont megkapták a méltányossági engedélyt, még azok sem tudták, hogy ma, január 3-án PCR-teszt nélkül beléphetnek-e az iskola kapuján, vagy sem. Hiába kapták meg az egyéni elbírálású engedélyt, egyéb tájékoztatás nem érkezett sem a minisztériumtól, sem a tankerülettől.

 

„A kollektívánkból még egyikünk sem kapott semmilyen visszajelzést az orvosi vélemény elküldése után, de az igazgatónk szerint akkor is mehetünk dolgozni. Tudok azonban olyan esetről is, hogy valaki hiába kapta meg a miniszteri engedélyt, azt mondták neki, meg kell várnia a tankerület rábólintását is, bár azt gondolom, egy miniszteri engedély felülírja a tankerületet. Senki nem tud itt már semmit” – villantotta fel tegnap, a téli szünet utolsó napján egy másik pedagógus azt a totális bizonytalanságot, amiben a tanárszakma jelenleg él.

A káoszban próbál segíteni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) jogszabály értelmezése, amelyet még Szilveszter napján tett ki közösségi oldalára. Ezek szerint január 3-án elvileg minden oltatlan pedagógus mehetett dolgozni PCR-teszt nélkül, ha 2021. december 30. előtt (a kötelező oltás beadásának határideje előtt) szabadságon volt. Márpedig sokaknak adtak ki a téli szünetben munkanapokra eső szabadságot, és a Munka Törvénykönyve szerint a munkába visszatéréstől számított 30+15 napig (összesen 45 napig) még meg kell jelennie a munkahelyén.

Addig nemcsak, hogy bemehet az iskolába PCR-teszt nélkül, hanem január 3-ától köteles is bemenni és munkát végezni.

December 28-án Horvát Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke úgy nyilatkozott az Infostartnak, hogy a pedagógusok 5 százaléka nem vállalta be a kötelező oltást, s mivel állami fenntartásban 100 ezer tanár tanít, ez közel 5 ezer kieső pedagógust jelenthet. A hvg.hu viszont arról ír, hogy az EMMI mai közlése szerint az állami fenntartású oktatási intézményben dolgozó 78 ezer pedagógus 94 százaléka oltatta be magát, öt százalékuk orvosi ellenjavallat vagy miniszteri mentesítés birtokában nem kötelezhető az oltásra, a maradék 1 százalék az, amely viszont csak az oltás felvétele után állhat ismét munkába. 

Ezek szerint a téli szünetben a pedagógusok 4-5 százaléka kapta meg a méltányossági engedélyt.

Sokan a sajtóból értesültek

Az általunk megkérdezett két pedagógus egyébként rámutatott arra, hogy ezek az egyedi elbírálások épp arra hivatottak, amiért a két pedagógus szakszervezet is küzdött, hogy legalább a megfelelő indokkal rendelkező kollégák mentesülhessenek a kötelező oltás alól. Azaz érthetetlen, hogy a pedagógusok követeléseire miért nem lehetetett ezt a lépést rugalmasan meglépni, majd később megfelelően tájékoztatni a szektort a méltányossági kérelem beadásának lehetőségéről, kritériumairól.

Sokan csak a sajtóból vagy egymástól értesültek, hogy megnyílt erre a lehetőség, igaz, csak január 2. éjfélig.

A PDSZ egyébként szilveszteri bejegyzésében ismét felhívja a figyelmet arra, hogy elég volt az oltásellenességen alapuló vádakból, hiszen nem hogy oltásellenesek, de nagyon is oltáspártiak: azért küzdöttek tavaly, hogy az elsők között kapják meg a pedagógusok is az oltást.

„A kormány azt mondta, várjuk ki a lakossággal együtt a sorunkat. Most párezer dolgozót érint 'csak' a kötelező oltásról szóló rendelet, amelyet kizárólag állami intézményekben dolgozóknak írtak elő, de ennek a párezer embernek a kiesése a rendszerből, amely amúgy is súlyos szakemberhiánnyal küzd, beláthatatlan, a gyerekek számára pótolhatatlanul maradandó káros következménnyel jár. Ezt tessék alapul venni mindazoknak, akiknek a gyerekek, a tanulók érdeke a legfontosabb” – írják posztjukban.