5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma 15 órakor kezdődik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokásos Kormányinfója. A vendég pedig Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a 2024-es költségvetésről árulhat el újabb részleteket. Itt követheti a történéseket.

16:19

Vége a Kormányinfónak. Az mfor.hu sajnos nem kapott kérdezési lehetőséget, pedig kollágánk a helyszínen volt, talán majd a következő alkalommal.

16:18

Ukrajna köszönettel és hálával tartozik nekünk. Nem értjük, miért ellenségesek velünk - vélekedett Gulyás Gergely.

16:15

A nyugdíjak idén sem veszíthetnek az értékükből. A nyugdíjak összegét hozzá fogják igazítani az inflációhoz, ha ez szükséges. Nyugdíjprémium viszont aligha lesz - mondta a pénzügyminiszter.

16:10

Miért ilyen magas az infláció? Az elhibázott háborús szankciók: kiszolgáltatottak vagyunk energia-ügyben. Az élelmiszerek is a háború miatt drágák. Szlovákia az euró-zóna tagja, ezért ott alacsonyabb az infláció és nem mezőgazdasági ország. Nem érez felelősséget a magas infláció miatt, de mindent megtesz, hogy csökkenjen - mondta Varga Mihály.

16:04

Az év elején mindig magasabb a hiány. Kivételes kiadásaink voltak, például a Vodafone megvétele - magyarázta a pénzügyminiszter. A magyar költségvetés elkezdte csökkenti a hiányt, ezért az Európai Bizottság aggodalmait megalapozatlannak tartja. Strukturális problémát nem lát, de június végén mindig átnézik, hogy áll a költségvetés, és ennek alapján hozhatnak döntéseket. 

16:00

Magyarország minden segítséget megad az ukrán menekülteknek idén és jövőre is - ígérte meg Varga Mihály.

15:58

Több mint 2 ezer embercsempész van magyar börtönben. Brüsszel alig ad támogatást, pedig Európát is védjük. Akit elengedtek (700 ember), azoknak 3 napjuk van arra, hogy elhagyják az országot - mondta Gulyás Gergely.

15:57

Ez a kormány az adócsökkentés-kormánya, ezért csak csökkentés várható a különadók esetében is - magyarázta a pénzügyminiszter. Konkrét szám nem hangzik el.

15:55

Mi van a debreceni oltóanyaggyárral? Varga Mihály már látott róla fotókat. Gulyás Gergely szerint pedig már nem fontos oltóanyagot gyártani a koronavírus ellen.

15:52

Még nem tudni, hogy pontosan mennyi jut oktatásra és egészségügyi, még folyik a tervezés - árulta el Varga Mihály. De kedden már elmondja a pontos számokat.

15:50

Az átlagos kamatszint is csökkenhet, ez segítheti a vállalkozói és lakossági hitelelezést is - mondta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

15:47

Az árfolyam most kedvezően alakul, jövőre 385 forintos euróval kalkulálnak. A jegybankkal együtt pedig az infláció ellen is harcolnak, de az MNB-nek több eszköte van, mint a kormánynak - mondta Varga Mihály egy kérdésre.

15:45

A legfontosabb cél, hogy elkerüljük a recessziót, de sok a bizonytalanság. Ragaszkodunk ahhoz, hogy idén 1,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés. Azzal kalkuláltunk mi is, hogy az első negyedév lesz a mélypont - fogalmazott a pénzügyminiszter.

15:44

Tanárbérekről jön a következő kérdés. Gulyás Gergely miniszter szerint ha az unió kegyeskedik ideadni a nekünk járó pénzt, az átlagbér 80 százalékát kapják. Ha nem, akkor az inflációt követő béremelés lesz.

15:42

Már kedden benyújtom a költségvetést a parlamentnek - mondta a pénzügyminiszter. Szerinte ez nem korai, mert ősszel sem lennének pontosabb adataik.

15:40

Kérdés az uniós forrásokról érkezik. Varga Mihály szerint nincs B-terv, azzal számolnak, hogy a járó pénzeket már idén is megkapják. A megszorítás szót pedig nem is ismerik

15:35

Nem merült fel az euró bevezetése - mondta Varga Mihály. Az ársapka kivezetése az infláció mértékétől függ. A költségvetési tartalékok mértéke pedig 255 milliárd forint.

Jöhetnek a kérdések

15:30

Átvette a szót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta: Magyarország a rezsicsökkentés megszüntetésére tett EB-javaslatot elutasítja. A kondicionalitási eljárásról pedig elmondta: lezárható bármikor, ez azonban a Magyarországnak járó költségvetési pénzeket csak kis részben érinti. A feltételeknek szerinte eleget tettek, az igazságszolgáltatási reformban megegyeztünk, ezért június-júliusban már küldhetjük a számlákat.

15:22

Az a célunk, hogy 2024-ben is védelmet tudjunk biztosítani a legfontosabb társadalmi csoportoknak: a fiataloknak, a családoknak és a nyugdíjasoknak - zárta Varga Mihály.

15:20

Jövőre 4 százalék körül növekedhet a magyar gazdaság. A költségvetési hiány pedig 2,9 százalék lehet, miközben az államdósság is mérsélklődhet 66,7 százalékra. Az inflációs cél pedig 6 százalék 2024-ben - mondta el a főbb számokat a pénzügyminiszter.

15:18

Jövőre is megmarad a Rezsivédelmi Alap, ennek alapja az extraprofit-adókból származó bevételek. 2024-ben megkezdik azonban a különadók kivezetését - mondta a miniszter.

15:15

Eddigi eredményeinket nem hagyjuk veszni. A 2024.es költségvetés egy védelmi költségvetés. Több forrás jut a honvédelmere, megmaradnak a családi adókedvezmények, megőrzik a nyugdíjak értékét és a rezsicsökkentést - jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter úgy számol, hogy az orosz-ukrán háború 2024-ben is tartani fog, a büdzsét is állították össze. A honvédelmi kiadások meghaladják majd a GDP 2 százalékát.

15:10

Kis csúszás után kezdődik a Kormányinfó.

15:00

Egyelőre még várni kell a Kormányinfóra, de az újságírók már készen állnak. 12 éves kor alatt nem ajánlott.

14:50

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó.

Van miről beszélni

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatót tart azután, hogy a Költségvetési Tanács véleményezte a 2024-es költségvetés tervezetét. Bőven látnak benne kockázatokat. Ezért lesz a Kormányinfó vendége Varga Mihály pénzügyminiszter, aki megpróbálja eloszlatni ezeket a félelmeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!