3p

Nem fukarkodik a kritikákkal a 2024-es büdzsé tervezetéről alkotott véleményében a Költségvetési Tanács. A plénum több ponton is a kockázatokra hívja fel a figyelmet.

Nincsenek a Költségvetési Tanácsnak (KT) olyan alapvető ellenvetései a 2024-es költségvetés tervezetével kapcsolatban, melyek indokolnák az egyet nem értés jelzését, de

„a Tanács kötelességének érzi, hogy felhívja a Kormány figyelmét több, a tervezett célok elérését érintő kockázatra”

– áll a Kovács Árpád vezette testület frissen kiadott véleményében. A plénum megjegyzi, az ismert hazai és nemzetközi előrejelzések átlagánál magasabb, 4,0 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A KT abban látja ennek kockázatát, hogy

  • a szankciók továbbra is negatívan érintik a magyar gazdaságot, illetve
  • az állami kiadások reálértékben jelentős visszaesését tudják-e kompenzálni a magánszektor beruházásai.

Ugyancsak kockázatosnak tartják az (ESA módszertan szerinti) 2,9 százalékos hiánycél teljesülését. Úgy vélik, ezt veszélyezteti, ha nem teljesül a várt gazdasági növekedés, másrészt felhívják a figyelmet arra, hogy számos költségvetési intézménynél 10 százalékot elérő mértékben csökken a működési előirányzat, így ezek esetleges megemelkedése is tarthatatlanná teszi a hiánycélt.

A KT kiemeli, hogy

kimaradt a büdzsé tervezetéből a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várható veszteségtérítése.

Rámutatnak, hogy a jegybank saját tőkéje a Covid-válság, majd az infláció elleni küzdelem során tett lépései miatt a jegyzett tőke összege alá csökkent, ezt pedig a költségvetésből kell(ene) öt év alatt egyenlő részletekben megtéríteni.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke számos kritikát fogalmazott meg a jövő évi büdzsé tervezetéről. Fotó: MTI / Kovács Attila
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke számos kritikát fogalmazott meg a jövő évi büdzsé tervezetéről. Fotó: MTI / Kovács Attila

Hangsúlyozzák azt is, hogy a büdzsé korai elkészítésének ugyan vannak pozitív hatásai, de „a külső folyamatok előre jelezhetőségét nagy bizonytalanságok terhelik”.

„Az ezzel járó kockázatok újratervezést tehetnek szükségessé, ami korlátozza, hogy a költségvetés betöltse gazdasági iránytű szerepét”

– olvasható a véleményben.

A makroszámokat ismertetve a KT dokumentumában az olvasható, a kormány a tervezés során 2024-re 4 százalékos GDP-növekedéssel, 6 százalékos inflációval, 0,4 százalékos foglalkoztatotti létszámbővüléssel számolt. A tervezet szerint az államadósság mértéke GDP-arányosan 66,7 százalékra fog mérséklődni.

A jövő évi büdzsé tervezetéről csütörtök délután a Kormányinfó keretében Varga Mihály pénzügyminiszter fog tájékoztatást adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!