<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 50 milliárd forintot rendezett át a költségvetésben egy kormányhatározat. Falvak helyett városok, vasútfejlesztés helyett vadászati-lovas és vallási rendezvények kapják a pénzt, és természetesen újabb milliárdok gurulnak át sportcélokra.

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, a Központi Maradványelszámolási Alapból, a Gazdaságvédelmi programok előirányzatból történő, fejezeten belüli és fejezetek közötti előirányzatátcsoportosításról rendelkezik egy friss kormányhatározat, ami a szerdai Magyar Közlönyben olvasható.

Milliárdok az MMA-nak

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból több mint 2,6 milliárd forint kerül ki. A pénz nagy része, bő 2,1 milliárd forint a Magyar Múvészeti Akadémiánál landol, a maradékon az Agrárminisztérium (a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 150 millió forintot kap) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (100,2 millió forintot kapnak igazgatásra) osztozhat.

Milliárdok a sportra

Ennél nagyobb pénz kerül ki a Gazdaságvédelmi Alapból, több körben. 6,75 milliárd forintot vesznek ki a Gazdaságvédelmi programok sorából.

  • Ennek legnagyobb része, közel 4,9 milliárd forint az EMMI-hez kerül sporttevékenység támogatására - pontosabban "Sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatása" célra megy majdnem 5 milliárd forint. 
  • 1,6 milliárd forint a Miniszterelnökségnél landol építésügyi, településügyi és területrendezési feladatokra valamint kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatására gazdasági társaságok részére.
  • A Bethlen Gábor Alap támogatására bő 175 millió forint jut.

A sport sosem veszíthet?

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején sem árnyékolhatta be semmi a sport kiemelt státuszát, a költségvetési átcsoportosítások során bődületes összeget csorgatott a kormány a legkedveltebb ágazatba - írtuk nemrég nagy port kavart cikkünkben, amelyet itt olvashat >>

A Magyar Falu helyett a Modern Városokra kell a pénz

Van egy még ennél is nagyobb, közel 21 milliárd forintot érintő átcsoportosítás a kormányhatározatban, amely számos minisztériumot érint. A pénz nagy része a Gazdaságvédelmi alapon belül mozog: 16,3 milliárd forint a Magyar Falu Programból a Modern Városok Programba kerül át, de az alapon belüli átrendezéseknek köszönhetően sportlétesítmény-fejlesztések támogatására is jut újabb 862 millió forint.

Ami a Gazdaságvédelmi Alapból kikerülő pénzeket illeti: 

  • bő 2,6 milliárd forint kerül át a Magyar Turisztikai Ügynökséghez
  • 573 millió forint megy sporttevékenységek támogatására
  • 422 millió forint az MNV ingatlanjaival kapcsolatos beruházásokra, fenntartási költségekre
  • 111 millió forintot kapnak a nemzeti parkok.

Ezekre a célokra jut a külügy beruházásaira szánt pénzek 422 millió forinttal történő megkurtításából is.

Egy másik melléklet szerint egy másik soron is kerül át pénz a Gazdaságvédelmi alapból a Magyar Turisztikai Ügynökséghez: 990,7 millió forint a Működési célú átvett pénzeszközök között jelenik meg.

A külképviseletek elvittek majdnem 7 milliárdot

A Központi Maradványelszámolási Alapból közel 6,9 milliárd forintot csoportosít át a kormány.

  • Ennek nagy része a külügyhöz kerül, főként a külképviseletek igazgatására, ami közel 6,8 milliárd forintot szippant fel. 
  • Karcag Város Önkormányzata épülete felújításának támogatására 30 milliót ad a kormány.

10 milliárd vadászati és lovas rendezvényekre, vallási konferenciára vasútfejlesztés helyett

A Gazdaságvédelmi alapból egy másik melléklet alapján kis híján 10 milliárd forintot vesz ki a kormány: a vasúti fejlesztésekre szánt pénzt csapolja meg ennyivel a kormány, és odaadja "Nemzetközi vadászati, természeti és lovas rendezvények, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatok" támogatására.

Egyúttal a kormány felhívja a pénzügyminisztert és az innovációs és technológiai minisztert (tehát Varga Mihályt és Palkovics Lászlót), hogy legkésőbb november 30-ig pótolják vissza ezt a vasútfejlesztésekre szánt pénzt.