Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Közel 50 milliárd forintot rendezett át a költségvetésben egy kormányhatározat. Falvak helyett városok, vasútfejlesztés helyett vadászati-lovas és vallási rendezvények kapják a pénzt, és természetesen újabb milliárdok gurulnak át sportcélokra.

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, a Központi Maradványelszámolási Alapból, a Gazdaságvédelmi programok előirányzatból történő, fejezeten belüli és fejezetek közötti előirányzatátcsoportosításról rendelkezik egy friss kormányhatározat, ami a szerdai Magyar Közlönyben olvasható.

Milliárdok az MMA-nak

A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból több mint 2,6 milliárd forint kerül ki. A pénz nagy része, bő 2,1 milliárd forint a Magyar Múvészeti Akadémiánál landol, a maradékon az Agrárminisztérium (a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 150 millió forintot kap) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (100,2 millió forintot kapnak igazgatásra) osztozhat.

Milliárdok a sportra

Ennél nagyobb pénz kerül ki a Gazdaságvédelmi Alapból, több körben. 6,75 milliárd forintot vesznek ki a Gazdaságvédelmi programok sorából.

  • Ennek legnagyobb része, közel 4,9 milliárd forint az EMMI-hez kerül sporttevékenység támogatására - pontosabban "Sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatása" célra megy majdnem 5 milliárd forint. 
  • 1,6 milliárd forint a Miniszterelnökségnél landol építésügyi, településügyi és területrendezési feladatokra valamint kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatására gazdasági társaságok részére.
  • A Bethlen Gábor Alap támogatására bő 175 millió forint jut.

A sport sosem veszíthet?

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején sem árnyékolhatta be semmi a sport kiemelt státuszát, a költségvetési átcsoportosítások során bődületes összeget csorgatott a kormány a legkedveltebb ágazatba - írtuk nemrég nagy port kavart cikkünkben, amelyet itt olvashat >>

A Magyar Falu helyett a Modern Városokra kell a pénz

Van egy még ennél is nagyobb, közel 21 milliárd forintot érintő átcsoportosítás a kormányhatározatban, amely számos minisztériumot érint. A pénz nagy része a Gazdaságvédelmi alapon belül mozog: 16,3 milliárd forint a Magyar Falu Programból a Modern Városok Programba kerül át, de az alapon belüli átrendezéseknek köszönhetően sportlétesítmény-fejlesztések támogatására is jut újabb 862 millió forint.

Ami a Gazdaságvédelmi Alapból kikerülő pénzeket illeti: 

  • bő 2,6 milliárd forint kerül át a Magyar Turisztikai Ügynökséghez
  • 573 millió forint megy sporttevékenységek támogatására
  • 422 millió forint az MNV ingatlanjaival kapcsolatos beruházásokra, fenntartási költségekre
  • 111 millió forintot kapnak a nemzeti parkok.

Ezekre a célokra jut a külügy beruházásaira szánt pénzek 422 millió forinttal történő megkurtításából is.

Egy másik melléklet szerint egy másik soron is kerül át pénz a Gazdaságvédelmi alapból a Magyar Turisztikai Ügynökséghez: 990,7 millió forint a Működési célú átvett pénzeszközök között jelenik meg.

A külképviseletek elvittek majdnem 7 milliárdot

A Központi Maradványelszámolási Alapból közel 6,9 milliárd forintot csoportosít át a kormány.

  • Ennek nagy része a külügyhöz kerül, főként a külképviseletek igazgatására, ami közel 6,8 milliárd forintot szippant fel. 
  • Karcag Város Önkormányzata épülete felújításának támogatására 30 milliót ad a kormány.

10 milliárd vadászati és lovas rendezvényekre, vallási konferenciára vasútfejlesztés helyett

A Gazdaságvédelmi alapból egy másik melléklet alapján kis híján 10 milliárd forintot vesz ki a kormány: a vasúti fejlesztésekre szánt pénzt csapolja meg ennyivel a kormány, és odaadja "Nemzetközi vadászati, természeti és lovas rendezvények, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatok" támogatására.

Egyúttal a kormány felhívja a pénzügyminisztert és az innovációs és technológiai minisztert (tehát Varga Mihályt és Palkovics Lászlót), hogy legkésőbb november 30-ig pótolják vissza ezt a vasútfejlesztésekre szánt pénzt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.