TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Szerdán dönthetnek a minimálbérről, egyben a táppénz és a gyermekgondozási díj maximumáról is.

Várhatóan e hét szerdán hívják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, ahol a jövő évi minimálbérekről kellene megállapodásnak születnie. Ha erre nem kerül sor, akkor a kormány - rendkívüli ülés keretében - dönt majd az emelés mértékéről, amint arról kérdésünkre Gulyás Gergely miniszter beszámolt a legutóbbi Kormányinfón.

Egy biztos, a gyed maximális összege is emelkedik Egy biztos, a gyed maximális összege is emelkedik

Az biztos, hogy lesz emelés - tette egyértelművé a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez nem csak a dolgozók szempontjából fontos: a minimálbér mindenkori mértéke több pénzügyi ellátás összegét is meghatározza. Így a táppénzét vagy a gyermekgondozási díjét (gyed).

Amennyiben a sajtóhíreknek megfelelően a jelenlegi 138 ezer forintról 150 forintra emelkedne 2019-ben a minimálbér (illetve 202 ezerre a garantált bérminimum), akkor ez azt is jelentené például, hogy a táppénz egy napra járó összegének maximuma 10 ezer forintra ugorna az idei mintegy 9200 forintról. A jogszabály szerint ugyanis legfeljebb a minimálbér kétszeresének harmincad részét érheti el a táppénz napi összege.

A gyermekgondozási díj esetében a minimálbér kétszeresének 70 százalékát érheti egy a havi bruttó összeg. Ez idén 193 200 forint, jövőre - amennyiben a kormánynak tulajdonított elképzeléseknek megfelelően 150 ezerre emelkedik a minimálbér - már 210 ezer forintot kaphatna a szülő. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a szülőt minden gyermeke után megilleti ez az összeg: amennyiben egyidejűleg több (különböző korú) gyermek után jogosult gyermekgondozási díjra, akkor a gyed maximális összege gyermekenként a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka.

A munkavállalók azonban ennél nagyobb minimálbér-növelést akarnak, szerintük 13 százalékos emelésre van szükség. Ebben az esetben 156 ezer forint lenne a minimálbér összege 2019-ben. Így a gyed havi bruttó összege 218 316 - kerekítve 218 400 forint - lenne, míg a táppénz esetében a napi maximum 10 400 forintra állna be.

Érdemes még megnézni a számokat a munkaadók által javasolt 5 százalékos minimálbér-emelésnél is: az így adódó 145 ezres teljes munkaidőben adható legkisebb bér mellett a táppénz valamivel meghaladná a 9600 forintot, a gyed pedig 203 ezer forintra emelkedne.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.