2018. december 17. 06:45

Szerdán dönthetnek a minimálbérről, egyben a táppénz és a gyermekgondozási díj maximumáról is.

Várhatóan e hét szerdán hívják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, ahol a jövő évi minimálbérekről kellene megállapodásnak születnie. Ha erre nem kerül sor, akkor a kormány - rendkívüli ülés keretében - dönt majd az emelés mértékéről, amint arról kérdésünkre Gulyás Gergely miniszter beszámolt a legutóbbi Kormányinfón.

Egy biztos, a gyed maximális összege is emelkedik Egy biztos, a gyed maximális összege is emelkedik

Az biztos, hogy lesz emelés - tette egyértelművé a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez nem csak a dolgozók szempontjából fontos: a minimálbér mindenkori mértéke több pénzügyi ellátás összegét is meghatározza. Így a táppénzét vagy a gyermekgondozási díjét (gyed).

Amennyiben a sajtóhíreknek megfelelően a jelenlegi 138 ezer forintról 150 forintra emelkedne 2019-ben a minimálbér (illetve 202 ezerre a garantált bérminimum), akkor ez azt is jelentené például, hogy a táppénz egy napra járó összegének maximuma 10 ezer forintra ugorna az idei mintegy 9200 forintról. A jogszabály szerint ugyanis legfeljebb a minimálbér kétszeresének harmincad részét érheti el a táppénz napi összege.

A gyermekgondozási díj esetében a minimálbér kétszeresének 70 százalékát érheti egy a havi bruttó összeg. Ez idén 193 200 forint, jövőre - amennyiben a kormánynak tulajdonított elképzeléseknek megfelelően 150 ezerre emelkedik a minimálbér - már 210 ezer forintot kaphatna a szülő. A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a szülőt minden gyermeke után megilleti ez az összeg: amennyiben egyidejűleg több (különböző korú) gyermek után jogosult gyermekgondozási díjra, akkor a gyed maximális összege gyermekenként a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70 százaléka.

A munkavállalók azonban ennél nagyobb minimálbér-növelést akarnak, szerintük 13 százalékos emelésre van szükség. Ebben az esetben 156 ezer forint lenne a minimálbér összege 2019-ben. Így a gyed havi bruttó összege 218 316 - kerekítve 218 400 forint - lenne, míg a táppénz esetében a napi maximum 10 400 forintra állna be.

Érdemes még megnézni a számokat a munkaadók által javasolt 5 százalékos minimálbér-emelésnél is: az így adódó 145 ezres teljes munkaidőben adható legkisebb bér mellett a táppénz valamivel meghaladná a 9600 forintot, a gyed pedig 203 ezer forintra emelkedne.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.