2018. december 13. 11:40

Ez csak attól függ, sikerül-e megállapodniuk a munkaadói és munkavállalói szervezeteknek a jövő évi minimálbérről.

A kormány nem döntött szerdai ülésén a minimálbérek jövő évi összegéről, de kész döntést hozni, ha a szociális partnerek nem tudnak megállapodni erről. Egy biztos, a minimálbér emelkedni fog januártól - hangzott el a mai Kormányinfón.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Ami azért érdekes,  mert Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a tegnapi volt az idei utolsó kormányülés. Vagyis amennyiben a munkaadók és munkavállalók nem tudnak megegyezni, akkor döntés híján nem változna a minimálbér és a garantált bérminimum idei összege jövőre.

Megkérdeztük a minisztert, mi lesz ebben az esetben. Gulyás válaszából kiderült, hogy a kormány meg tudja hozni a szükséges döntést, ami azt jelenti, hogy év végén rendkívüli kormányülésre kerülhet sor.
A miniszter azért bízik abban, hogy a munkavállalók és a munkaadók meg tudnak egyezni. Úgy látja, a felek álláspontja közelebb van egymáshoz, mint ami a hivatalos nyilatkozatokból kiolvasható. Ezek alapján a munkavállalók 13-15 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak, a munkaadók 5-8 százalékot.

Jelenleg a minimálbér bruttó 138 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 180 500 forint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.