<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A városi művelődési ház az idei ár hatszorosáért, a sportcsarnok 5,5-szereséért, a távhőszolgáltató pedig 12,5-szereséért kapná meg a működéséhez szükséges energiahordozót. A polgármester aggódik a többi intézmény számlája miatt is.

„Elkeserítő” – írja Facebook-oldalán Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere arra reflektálva, hogy a város három intézménye is ajánlatot kapott a 2023-as gázbeszerzésre. A Tamási Áron Művelődési Háznál hatszorosára, a távhőszolgáltatást nyújtó Tapolca Városgazdálkodási Kft.-nél 12,5-szeresére, míg a városi sportcsarnoknál, a Csermák József Rendezvénycsarnoknál majdnem 5,5-szeresére emelkedne az üzemeltetéshez szükséges földgáz költsége. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy csak ennél a három intézménynél a 2022-es 212 millió forint helyett 2023-ban több mint 2,5 milliárd forintot kellene kifizetniük az energiahordozóra.

A városvezető posztjában hozzáteszi, a lakossági távhődíj marad, és reméli, valóra válik az a kormányzati ígéret, hogy „a gyerekekkel, a szociális ellátásban résztvevőkkel kapcsolatos intézmények nincsenek veszélyben”. Ugyanakkor aggodalmát fejezi ki a mozi vagy a könyvtár fűtésszámlája miatt.

A polgármester aggodalma nem alaptalan. Ahogy arról lapunk is beszámolt, már tavaly ősszel is magasnak számított a köbméterenként 2-300 forintos gázár, idén augusztusban azonban a tőzsdei átlagár már 1000 forint fölé nőtt, a csúcs pedig csaknem 1400 forint volt.

A piacon azonban fix áron nem lehet szerződni, mert a határidős piac a bizonytalanság okozta árfluktuáció magas, elérheti a napi 20-30 százalékot is.