<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jelentős, a korábbi évekhez képest másfélszeres mértékű, 15 százalékos átlagos alapbérfejlesztést hajt végre a Rába 2023. január 1-től. 

Megegyezés született a Rába csoporthoz tartozó valamennyi vállalatnál és ezzel a szakszervezetekkel történt bértárgyalás lezárult. A felek megállapodtak abban, hogy a jövőben nagyobb szerepet kap a teljesítményarányos bérezés és a vállalat jelentős hangsúlyt fektet további ösztönzőrendszerek kidolgozására, a meglévők átalakítására.

Tavaly december közepén ült először asztalhoz a Rába vezetősége és a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezetek küldöttsége. A cél egy olyan bérmegállapodás aláírása volt, amely biztosítja a vállalatcsoport számára az eredményes működést, illetve a munkavállalók számára a stabil hátteret.

Jelentős bérnövkedést jön. Fotó: RÁBA
Jelentős bérnövkedést jön. Fotó: RÁBA

A többfordulós tárgyalások során nehezen közeledtek a felek álláspontjai, végül azonban minden érintett részéről megnyugtató egyezmény született, mely szerint 2023 januárjától az átlagos alapbérfejlesztés mértéke 15 százalék. A felek megerősítették, hogy elősegítik a minőségi és produktív munkavégzést a vállalat eredményeinek javítása érdekében.

Az elérhető összbérnövekedés így egyes munkavállalóknál a megállapodásnál jóval nagyobb mértékű is lehet az előző évi egyéni teljesítmény függvényében és az összbértömeg erejéig. 

Az új megállapodás értelmében a bérfejlesztésen felül változatlanul megmarad a munkavállalók körében népszerű önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulás, illetve átalakított formában, az egyéni teljesítményre fókuszálva, továbbra is érvényben marad a mozgóbér kifizetési rendszer. A vállalat a tavaly ősszel kihirdetett munkavállalói rezsitámogatást a korábbi paraméterek mentén szintén végig viszi.