2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába zárták el a hét elején az oroszok az egyik legfontosabb európai gázvezetéket, az Északi Áramlat 1-t, nem tudtak tartós áremelkedést elérni. Pénteken tovább zuhant az energiahordozó ára.

210 euróhoz közelített pénteken a kereskedés kezdetén az Európában irányadó földgáz tőzsdei ára. Az úgynevezett TTF gáz hétfőn még jelentősen megugrott, azt követően, hogy a hétvégén az oroszok bejelentették, mégsem fogják újra elkezdeni a gázszállítást Németország felé. Előbb arra hivatkoztak, hogy műszaki okok akadályozzák a transzportot, majd később azt közölték, hogy amíg a nyugati szankciók fennállnak, addig nem fognak szállítani.

A gáz árának stabilizációját segítette az az uniós szándék is, amely szerint maximális árat határoznak majd meg az Oroszországból importált gáz esetén. Ugyan elfogadott intézkedés még nincs, de a vezető európai országok és a Bizottság is igen elkötelezettnek tűnik a kérdésben.

Ezeknek köszönhetően a hét második felében lejtőre került a tőzsdei ár, és pénteken is örvendetes csökkenést láthattunk. Az európai piacokon 5 százalékkal esett a kontinensen irányadónak számító TTF gáz jegyzése. Ez ugyan még mindig nagyon magas, sokszorosa az elmúlt évek árának, ám néhány napja a kurzus a 350 eurós szintet közelítette, amihez viszonyítva viszont óriási esést láthatunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!