<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hiába zárták el a hét elején az oroszok az egyik legfontosabb európai gázvezetéket, az Északi Áramlat 1-t, nem tudtak tartós áremelkedést elérni. Pénteken tovább zuhant az energiahordozó ára.

210 euróhoz közelített pénteken a kereskedés kezdetén az Európában irányadó földgáz tőzsdei ára. Az úgynevezett TTF gáz hétfőn még jelentősen megugrott, azt követően, hogy a hétvégén az oroszok bejelentették, mégsem fogják újra elkezdeni a gázszállítást Németország felé. Előbb arra hivatkoztak, hogy műszaki okok akadályozzák a transzportot, majd később azt közölték, hogy amíg a nyugati szankciók fennállnak, addig nem fognak szállítani.

A gáz árának stabilizációját segítette az az uniós szándék is, amely szerint maximális árat határoznak majd meg az Oroszországból importált gáz esetén. Ugyan elfogadott intézkedés még nincs, de a vezető európai országok és a Bizottság is igen elkötelezettnek tűnik a kérdésben.

Ezeknek köszönhetően a hét második felében lejtőre került a tőzsdei ár, és pénteken is örvendetes csökkenést láthattunk. Az európai piacokon 5 százalékkal esett a kontinensen irányadónak számító TTF gáz jegyzése. Ez ugyan még mindig nagyon magas, sokszorosa az elmúlt évek árának, ám néhány napja a kurzus a 350 eurós szintet közelítette, amihez viszonyítva viszont óriási esést láthatunk.