2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ismerhetjük meg.

A Monetáris Tanács mai ülésén is kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 1,5 százalékos jegybanki alapkamat 0,15 százalékponttal, 1,65 százalékra emelkedik. Ez június végétől sorrendben immár a negyedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája több mint hat éve, 2015 júniusa óta nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke szeptember 22-étől az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 0,70 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 2,60 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 2,60 százalék.

A tanács döntése megfelel a piaci várakozásoknak. Az éves infláció ugyanis a júliusi 4,6 százalék után augusztusban 4,9 százalék lett, ami jelentősnek tekinthető távolságra van az MNB céljától. Ez középtávon 3 százalék, amelytől a jegybank mindkét irányba 1-1 százalékpontos eltérést tolerál.

A forint az euróval szemben a 354-et közelítő ma reggeli szintről erősödött, s nem sokkal déli 12 óra előtt az uniós fizetőeszköz egysége már 352,8 forintnál is kevesebbet ért. Az azt követően a kamatdöntés nyilvánosságra hozataláig eltelt csaknem két óra alatt aztán nagyot libikókázott: előbb ismét majdnem 354-ig gyengült, ám délután 2 óra előtt már ismét a 353-as szint alatt várta a Monetáris Tanács kamatbejelentését.

A döntés okairól Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart sajtótájékoztatót, amelyről természetesen mi is beszámolunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!