2018. augusztus 30. 09:27
MTI

A második negyedévben 15 százalékkal növekedett a volumenük.

Az idei második negyedévben 15,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az első fél évben 13,4 százalékkal haladta meg a beruházási teljesítmény a múlt év azonos időszakáét - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Legfrissebb jelentésében a hivatal 17,3 százalékról 10,8 százalékra változtatta a beruházások első negyedévi növekedési ütemét. 

A beruházási teljesítményérték 54 százalékát képviselő építési beruházások volumene 15,3, a 45 százalékos súlyú gép- és berendezésberuházásoké 15,9 százalékkal növekedett.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 10,1, a 15 százalékát teljesítő költségvetési szerveknél 44,1 százalékkal bővült a fejlesztések volumene.

„A kiemelkedő eredmény elsősorban az állami és az uniós forrásokon alapuló fejlesztéseknek köszönhető. A többi szektor közül a feldolgozóiparban, a kereskedelemben és az ingatlanoknál 3,2-9,7 százalékos emelkedés következett be. A mezőgazdasági beruházások viszont mérséklődtek” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A szakember szerint a beruházások növekedéséhez hozzájárul, hogy a jelentős belföldi és külföldi kereslet hatására sok cég bővíti a meglévő kapacitásait. Valamint az, hogy egyes cégek a munkaerőhiány miatt új gépekkel biztosítják a termelést.

A következő időszakban továbbra is két számjegyű lehet a növekedés, de 2019-ben valamivel lassabb tempóra lehet számítani.