2p

Több százan vonultak utcára szombaton az észak-hollandiai Leeuwardenben, a NOS holland közszolgálati televízió szerint a jórészt fiatalokból álló tömeg a koronavírus-fertőzések kiemelkedően magas száma miatt elrendelt korlátozások ellen tiltakozott.

Az Amszterdamtól mintegy 140 kilométerre északra található városban az emberek tűzijátékokkal és füstgránátokkal jelezték elégedetlenségüket a korlátozásokkal szemben. A rohamrendőröknek később sikerült a tiltakozókat kiszorítani a város főteréről - írja az MTI. Jóllehet Hollandia felnőtt lakosságának közel 85 százaléka teljesen be van oltva a vírus ellen, csütörtökön az ország ügyvivő kormánya három hétig tartó részleges korlátozásokat jelentett be a járvány elleni küzdelem jegyében. A rendelkezések szombaton léptek életbe.

Három hétre korlátozásokat vezettek be (Fotó: Pixabay)
Három hétre korlátozásokat vezettek be (Fotó: Pixabay)

Mark Rutte ügyvivő kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján az egészségügyre nehezedő rendkívül nagy nyomással indokolta a döntést, hozzátéve, hogy több beavatkozást el kell halasztani a kórházba kerülő fertőzöttek egyre növekvő száma miatt.

Az új korlátozások értelmében a nagy bevásárlóközpontoknak és a vendéglátó helyiségeknek este 8 órakor, a nem alapvető fontosságú cikkeket áruló üzleteknek és szolgáltatóknak pedig este 6 órakor be kell zárniuk. A sportmérkőzéseket közönség nélkül kell megtartani, azonban a mozik és a színházak továbbra is fogadhatják a látogatókat.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem szombat hajnali összesítése szerint a 17 milliós Hollandiában a járvány kezdete óta 2 323 479 ember kapta el a fertőzést, és 19 171-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!