<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

December 1-jéig összesen 293 újságíró volt börtönben, míg tavaly 280 főt tartottak fogva a világon. 24 fő halt meg úgy, hogy gyaníthatóan munkájáért ölték meg.

Világszerte ismét rekordszámú újságíró volt börtönben idén, ez új csúcs: december 1-jén 293 újságíró volt rács mögött és legkevesebb 24 újságírót gyilkoltak meg munkájával összefüggésben az idén, 18-nál pedig nehéz lenne bizonyítékot találni, de minden bizonnyal őket is tudósításaik miatt öltek meg - írja a Guardian a sajtószabadságról szóló éves felmérésében az újságírókat védő nonprofit bizottság (CPJ) tanulmánya alapján.

A börtönök száma tizenöttel nőtt 2020-hoz képest. Az egyesült államokbeli nonprofit szervezet szerint bár az újságírók bebörtönzésének okai országonként eltérőek, a rekordszám a világ politikai felfordulását és a független jelentésekkel szembeni növekvő intoleranciát tükrözi.

Mexikó a leghalálosabb az újságírók számára. Fotó: Depositphotos
Mexikó a leghalálosabb az újságírók számára. Fotó: Depositphotos

"Ez a hatodik év egymás után, amikor rekordszámú újságírót dokumentáltak bebörtönözve a világban. Ez azt mutatja, hogy a kormányok eltökéltek az információk ellenőrzésében és kezelésében, és egyre szemtelenebbek az erre irányuló erőfeszítéseikben” - mondja Joel Simon, a CPJ ügyvezető igazgatója. 

Az újságírókat fenyegető veszélyeket támasztja alá, hogy a fülöp-szigeteki rendőrség azt közölte: egy újságíró meghalt szerdán egy kivégzésszerű támadásban, miközben tévét nézett Calbayog központi városának egyik boltjában. Jesus Malabanan, a Manila Standard 58 éves tudósítója meghalt, miközben kórházba szállították, miután két motoros férfi egyike fejbe lőtte.

A 2021-ben meghalt további újságírók közé tartozik a dán Siddiqui, a Reuters fotósa is, aki egy tálib támadásban halt meg júliusban Afganisztánban, és Jacinto Romero Flores mexikói rádiós újságíró, akit augusztusban lőttek agyon Veracruzban.

Kína bebörtönzött 50 újságírót, a legtöbb ország közül, ezt követi Mianmar (26), amely a katonai puccsát követően letartóztatott újságírókat, majd Egyiptom (25), Vietnam (23) és Fehéroroszország (19).

A CPJ listáján most először szerepelnek Hongkongban bebörtönzött újságírók – ez a 2020-as nemzetbiztonsági törvényük mellékterméke, amely szerint akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is büntethető bárki, aki Peking felforgatását, attól való elszakadását mutatja, mert terrorizmusnak vagy külföldi erőkkel való összejátszásnak tekinti.

A CPJ szerint Mexikó, ahol a bűnbandákat vagy a korrupt tisztviselőket "munkájukban" zaklatják az újságírók, továbbra is a nyugati félteke leghalálosabb országa a tudósítók számára.