2p

Szép karácsonyi ajándékot kaptak a gyógyszergyártók a kormánytól, ugyanis derült égből a nyakukba dobtak egy különadót.

A péntek éjjeli Magyar Közlönyben megjelentek szerint a gyógyszergyártó a 2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan a törvényben foglaltak szerinti különadó megállapítására, bevallására és megfizetésére kötelezett. A rendelet azt is megadta, hogy mely cégek számítanak gyógyszergyártónak: a  TEÁOR 2120 (Gyógyszerkészítmény gyártása) és a  TEÁOR 2110 (Gyógyszeralapanyag-gyártás) szakágazat szerinti tevékenységet végzők.

Az adó mértéke megfelel a különadók esetében már megszokottnak, az adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel bizonyos százaléka, három sávban:

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék,
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék,
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

A rendelet emellett kimondja, hogy gyógyszergyártó a 2023. adóévre vonatkozó különadót a 2023. adóévet követő ötödik hónap huszadik napjáig külön nyomtatványon megállapítja, bevallja és az  adóelőlegként még meg nem fizetett különadót megfizeti.

(Magyar Közlöny)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!