<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy hete a szakírók egy része azon hüledezett, hogy az MNB a 2008-as válság óta nem látott mértékben emelte a kamatot. Csütörtökön még ennél is nagyobb, ezúttal 200 bázispontos kamatemelést láthattunk, az egyhetes betéti kamatok szintje 9,75 százalékra emelkedett.

Noha az MNB nagyon régóta arról beszél, hogy nincs árfolyamcélja, csupán az inflációs célokat követi, az elmúlt napokban látott összeomlásszerű gyengülés vélhetőleg a jegybanki vezetőket is meglepte. Sokáig úgy tűnt, hogy a 400-as szint az euró esetében határozott ellenállás lehet, és azt nem töri át az árfolyam. Ráadásul a bizalmat erősítette a bő egy héttel ezelőtt megemelt alapkamat. Akkor ugyanis rég nem látott mértékű 175 bázispontos emelésről döntött a jegybank.A múlt hét közepén az MNB lépésére egyébként némileg stabilizálódott is az árfolyam, ám ez csak ideig-óráig tartott, hiszen az elmúlt napokban előbb gond nélkül áttörte az euró a 400-as, majd szerdán a 410-es szintet is, és 417-ig gyengült a forint.

Igaz az esti órákban volt egy nagyobb korrekció, miután Virág Barnabás MNB-alelnök az MTI-nek nyilatkozatban harangozta be a mai kamatemelést, valamint "megerősítette a jegybank elkötelezettségét az árstabilitás biztosítása mellett a rendelkezésére álló monetáris eszköztár minden elemének az igénybe vételével" - így a napot 410 alatt fejezte be a magyar fizetőeszköz.

A délutáni erősödés előrevetítette, hogy a jegybank komoly emelésről dönthet, ami meg is történt, hiszen 200 bázisponttal nőtt az egyhetes betétek kamatszintje. Így jelenleg a ráta 9,75 százalék. Ráadásul az MNB a legutóbb tett ígérete szerint az alapkamatot is hasonló mértékben fogja növelni. Virág Barnabás ugyanis a múlt héten azt jelezte, hogy a két kamatszint a jövőben együtt fog majd mozogni.

A forint ugyanakkor nem erősödött a hírre, sőt, a reggeli 408 körüli szintről jelentősen gyengült, és fél 10-kor 414-en állt az euróval szemben.