2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy hete a szakírók egy része azon hüledezett, hogy az MNB a 2008-as válság óta nem látott mértékben emelte a kamatot. Csütörtökön még ennél is nagyobb, ezúttal 200 bázispontos kamatemelést láthattunk, az egyhetes betéti kamatok szintje 9,75 százalékra emelkedett.

Noha az MNB nagyon régóta arról beszél, hogy nincs árfolyamcélja, csupán az inflációs célokat követi, az elmúlt napokban látott összeomlásszerű gyengülés vélhetőleg a jegybanki vezetőket is meglepte. Sokáig úgy tűnt, hogy a 400-as szint az euró esetében határozott ellenállás lehet, és azt nem töri át az árfolyam. Ráadásul a bizalmat erősítette a bő egy héttel ezelőtt megemelt alapkamat. Akkor ugyanis rég nem látott mértékű 175 bázispontos emelésről döntött a jegybank.A múlt hét közepén az MNB lépésére egyébként némileg stabilizálódott is az árfolyam, ám ez csak ideig-óráig tartott, hiszen az elmúlt napokban előbb gond nélkül áttörte az euró a 400-as, majd szerdán a 410-es szintet is, és 417-ig gyengült a forint.

Igaz az esti órákban volt egy nagyobb korrekció, miután Virág Barnabás MNB-alelnök az MTI-nek nyilatkozatban harangozta be a mai kamatemelést, valamint "megerősítette a jegybank elkötelezettségét az árstabilitás biztosítása mellett a rendelkezésére álló monetáris eszköztár minden elemének az igénybe vételével" - így a napot 410 alatt fejezte be a magyar fizetőeszköz.

A délutáni erősödés előrevetítette, hogy a jegybank komoly emelésről dönthet, ami meg is történt, hiszen 200 bázisponttal nőtt az egyhetes betétek kamatszintje. Így jelenleg a ráta 9,75 százalék. Ráadásul az MNB a legutóbb tett ígérete szerint az alapkamatot is hasonló mértékben fogja növelni. Virág Barnabás ugyanis a múlt héten azt jelezte, hogy a két kamatszint a jövőben együtt fog majd mozogni.

A forint ugyanakkor nem erősödött a hírre, sőt, a reggeli 408 körüli szintről jelentősen gyengült, és fél 10-kor 414-en állt az euróval szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!