<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Régi időkre emlékeztető metódust választottak a tankerületek munkatársai, akik személyesen keresik fel a pedagógusokat, és adják át a levelet, amiben retorziókat helyeznek kilátásba.

"Sajnálattal értesültem arról, hogy Ön 2022. szeptember 5. napján 8-10 óráig tartó időtartamban nem vette fel a munkát. Miután ebben az időben jogszerű sztrájk nem lett hirdetve, Ön jogosolatlanul maradt távol a munkától" – írják a tankerületek azoknak a tanároknak levélben, akik polgári engedetlenségbe kezdtek.

A levélben azt is kilátásba helyezik, hogy ha a pedagógus ismételten megtagadja a munka felvételét, akkor az alapot ad a munkáltatónak a dolgozó rendkívüli felmentésére. Arra hivatkoznak, hogy az iskolába járó gyermek tankötelezettségének tesz eleget, tanulni jár az iskolába. Az órák elmaradása, az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók tankötelezettségének a teljesítését – olvasható a levélben.

"A tanároknak személyre szóló levelet adnak kézbe a tankerületek munkatársai. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eddig a Kőbányai Széchenyi István Magyar–Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, a Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnáziumból, és egy Budapest agglomerációjában található iskolából kapott jelzést, hogy ilyen levelet adtak át a pedagógusoknak - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a hvg.hu-nak

Ezért a PDSZ azt kéri a pedagógusoktól, hogy a kapott „irományt” ne írják alá, véletlenül se legyen olyan értelmetése, hogy tudomásul vették és elfogadták a jogkövetkezményt, amit a levélben említenek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy pár órás munkabeszüntetésért aránytalan lenne egy pedagógus kirúgása, ha ez bekövetkezik, akkor bíróságon kell megtámadni a döntést. Nagy elmondta, a TASZ-szal már felvették a kapcsolatot.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárai ma engedetlenkedtek. Forrás: Facebook/PDSZ
Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárai ma engedetlenkedtek. Forrás: Facebook/PDSZ

Maruzsa Zsoltán az utolsó pedagógusokkal való tárgyalásán átadott számukra egy írásos nyilatkozatot, melyben a kormány azt firtatja, hogy milyen erkölcsi alapon tanítanak azok a pedagógusok, akik polgári engedetlenségi mozgalmat szerveznek, ami rossz példa a gyerekek számára.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke rendhagyó évnyitójukon így reagált erre:

„Azt üzenjük, hogy rossz címre küldték a levelet, mi nem szervezünk polgári engedetlenségi akciókat. De milyen alapon kérnek bármit is számon, amikor ők maguk sem tartanak be törvényeket, sem az Alaptörvénybe foglalt jogokat?” 

Mióta a tanév elkezdődött, több iskolában is polgári engedetlenségbe fogtak a pedagógusok, ma reggel például az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 66 tanára kezdett tiltakozásba. Mint írják: 

"A polgári engedetlenség szükségességét a sztrájkjoguk "hallatlan megcsorbítása" miatt veszik igénybe".