<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Karikó Katalin a mai napon kapta meg az Európai Szabadalmi Hivatal Európai Feltalálói Díját több évtizedes kutatói pályájának elismeréséül, amelynek egyik legfőbb eredménye, hogy felfedezéseivel megalapozta az mRNS terápiás alkalmazását.

Több, mint négy évtizedes kitartó, tudományos és kutatómunkájának eredményeként Karikó Katalin sikeresen dolgozott az mRNS terápiás alkalmazásában rejlő lehetőségeken, amellyel nem csak a COVID-19 elleni küzdelem vakcinájának megszületésében volt aktív szerepe, hanem új perspektívákat nyitott egyéb betegségek kezelésében is. Az 1990-es évek óta tartó elkötelezett munka központjában az a felismerés állt, mely szerint a testbe fecskendezett szintetikus mRNS speciális fehérjék termelését eredményezi.

Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője érkezik a Time 100 gálára. Fotó: MTI/EPA/Justin LaneKarikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője érkezik a Time 100 gálára. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

 
„Azzal a vízióval, hogy az mRNS-molekulával jelentős sikerek érhetőek el a gyógyításban, Karikó Katalin olyan pályára állította az orvostudományt, amely messze túlmutat napjaink jól dokumentált, egészségügyi területen jegyzett sikerein" – mondja António Campinos, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke. "A tudomány iránti elkötelezettsége és kitartása, valamint kutatásainak úttörő szemlélete hozta azt az áttörést jelentő innovációt, amely szerte a világon új perspektívákat nyit meg az emberi egészséget fenyegető veszélyek elleni küzdelemben."
 
Karikó Katalint az Európai Feltalálói Díj 2022 hibrid formátumú átadó ünnepélyén tüntették ki, melyet az egész világról számos érdeklődő követhetett nyomon. A díjat - mely Európa egyik legtekintélyesebb innovációs elismerése - olyan feltalálók kapják, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.