2p

Nem csupán a külügyminisztériumtól került több száz millió forint egy olyan vállalathoz, amely része volt az elmúlt évek legnagyobb számlagyárának, hanem lehet, hogy egy állami tulajdonú banktól is.

Nem a külügyminisztérium 288 millió forint vissza nem térítendő támogatása lehetett az egyetlen állami támogatás, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb számlagyárában landolt, s így az azóta lekapcsolt bűnözői csoport zsebébe került – írta a 24.hu korábbi riportját folytatva. A számlagyár támogatott tagja, a Top Hygiene Kft. nem sokkal azután került végrehajtás, majd felszámolás alá, hogy a külügy átutalt a
számlájára több mint negyedmilliárd forintot.

Az Európai Unióban engedélyezett állami támogatások nyilvántartásából kiderült, hogy – a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásán kívül – a magyar állam több mint 80 százalékos tulajdonában álló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 135 millió forint állami kezességvállalást nyújtott a társaságnak. A döntésre 2021 áprilisában, alig több mint három hónappal azelőtt került sor, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 90 millió forintot meghaladó adótartozás miatt végrehajtást rendelt el a cégnél. 

Az említett támogatási formát a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásainak ellentételezésére hozta létre a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank. Célja az volt, hogy azok azéletképes kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, amelyeknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért normális hitelezésük túlzottan kockázatosnak minősülne. Az nem derült ki, hogy a kölcsön folyósítása csakugyan megtörtént-e. Ezt ugyanis a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. banktitokra hivatkozva nem árulja el. Így azt sem lehet tudni, hogy az esetleges 135 millió forintos kezességvállalás nyomán az adófizetőknek kell-e helytállni az állam többségi tulajdonában álló társaság döntése miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!