<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.

A kedd délután megjelent Magyar Közlöny egyik kormányhatározata ismét a Gazdaságvédelmi Alapból való költekezésről rendelkezik. Ennek értelmében három célra összesen 9,1 milliárd forintot pántlikázott fel a kormány az eredetileg a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására, enyhítésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A korábbi százmilliárdos nagyságrendű átcsoportosításokhoz képest ez a mostani költekezés aprópénznek tűnik. Hiszen volt itt 300 milliárdos átrendezés, 196 milliárdos átcsoportosítás, 191 milliárdos is, míg legutóbb már csak 41,3 milliárdot vont el az alapból a kormány.

A 9,1 milliárd forintból 

  • 7 milliárd megy kormányzati kommunikációra és konzultációra, 
  • 1,4 milliárdot kap a Petőfi Irodalmi Múzeum a működési célú kiadások fedezésére, 
  • 700 millió forint pedig a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra kerül. 

A Gazdaságvédelmi Alap mellett a központi tartalékhoz is hozzányúlt a kormány - azon belül is a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzathoz. Innen 397,4 millió forintot csoportosított át a kormány az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra.