2p

Még nem tudni, milyen sikerrel.

Magyarországról terjedjen el a béke üzenete a háborútól sebzett Európában - jegyezte be Ferenc pápa az áprilisi magyarországi látogatását megörökítő albumba, melyet Novák Katalin adott át neki vatikáni találkozójukon pénteken. A katolikus egyházfő és az államfő négyszemközt, spanyol nyelven negyvenöt percig beszélt egymással.

A pápa minapi budapesti látogatásáról is szó esett most. Fotó: MTI / Bruzák Noémi
A pápa minapi budapesti látogatásáról is szó esett most. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A pápa könyvtárszobájában tartott találkozó a negyedik volt Ferenc pápa és Novák Katalin között év eleje óta, a második vatikáni magánaudiencia. A megbeszélés fő témája a háború, és a béke útjának megtalálása volt - közölte az államfő hivatala.  Ferenc pápa és Novák Katalin arról is egyeztetett, mit tudnak közösen tenni az Ukrajnából Oroszországba szállított gyermekek hazatérése érdekében. Beszéltek a hagyományos családi értékek melletti kiállásról és a gyermekek védelméről.

Ferenc pápa ismételten köszönetet mondott magyarországi látogatásáért. Novák Katalin úgy vélte, a hazánkban tett apostoli látogatás nem csak három napig tartott, hanem annak generációkon átívelő hatása van. A pápa és az államfő találkozása újabb állomásnak számított a Vatikán Állam és Magyarország szorgalmazta párbeszédben az ukrajnai béke elérése érdekében: Ferenc pápa a magyarországi látogatása utáni visszaúton jelentette be, hogy békemissziót indít, melyet Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki az utóbbi hetekben Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt.

Novák Katalin többek között beszámolt a Kárpátalján és Kijevben tett látogatásáról. Ajándékként egy Kárpátaljáról származó ikont adott át a pápának, melyen Szűz Mária kézben tartja a gyermek Jézust. Emellett a magyarországi zarándokhelyeket bemutató kötetet, valamint egy albumot is átadott a pápa magyarországi látogatásáról. 

Novák Katalin és a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros megbeszélésén is központi téma volt az ukrajnai háború befejezése és az ország humanitárius helyzete - közölte a vatikáni sajtóközpont. Szó volt a vallásszabadság kérdéséről, valamint a világban üldözött keresztények helyzetéről, valamint olyan közös érdekeltségű témákról, mint a család és a keresztény értékek. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!