19p

Nem egy magyar politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok vagyonnyilatkozatait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyannal, amelyik nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. 

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac&Profit oldalán jelent meg. 

Bangóné Borbély Ildikó

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának MSZP-s alelnöke úgy tűnik, megszabadult 1 millió forintos lakáskölcsönétől és közel 100 ezer forintos autóhitelétől, amelyek a tavalyi nyilatkozatában még szerepeltek.  A négy évvel ezelőtt vásárolt Toyota Avensise viszont megvan, miközben céges érdekeltséggel továbbra sem rendelkezik, mint ahogyan ingatlan sincs feltüntetve a nevén. Képviselői tiszteletdíján felül hat havi összegét meghaladó készpénzként 3 millió forintot tűntetett fel. Ezúttal is részletekbe menően szerepelnek a párttól kapott juttatások, úgymint lakásbérlet, üzemanyagkártya, tiszteletíj, egy iPhone 5S, notebook, mobiltelefonok, mikrosütő, laminálógép, iratmegsemmisítő, több irodai bútor, kávéfőző és két vízforraló.

Bartos Mónika

A külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztosának - aki egyben a költségvetési bizottság fideszes alelnöke, a törvényalkotási, a honvédelmi és rendészeti, a külügyi és a nemzetbiztonsági bizottság tagja – négy ingatlan is szerepel a nevén. 28 évvel ezelőtt került a tulajdonába egy XIX. kerületi 45 négyzetméteres lakás, a XIV. kerületben is van egy örökölt, 39 négyzetméteres társasházi lakása.  Még mindig megvan a szentendrei nyaralója, amelyhez még 1989-ben jutott ajándékozás útján. Emellett Szentendrén van még 115 négyzetméteres telke is, ezt 20 évvel ezelőtt vásárolta. Autója egy 2014-es évjáratú Chrysler PT. Ezeken túlmenően nagyobb értékű ingóságokat nem írt be nyilatkozatába, tartozása és egyéb megtakarítása sincs. Miniszteri biztosként a havi bruttó 1,54 millió tiszteletdíján kívül 500 ezer forintot is kap.

Továbbra is egyedüli tulajdonosa a 2011-ben alapított Bavamona Nonprofit Kft-nek. A vállalat főtevékenysége a céginformációs adatbázis szerint „egyéb sporttevékenység”, 2019-ben 0 forint nettó árbevételt ért el. A juttatások között 700 ezer forint értékű Lenovo márkájú laptop, 270 ezer forintos iPhoneX és telefonkártya szerepel. Biztosi feladatainak ellátásához pedig monitort, még egy laptopot, egy Apple iPad-et, hivatali autót és üzemanyagkártyát kapott.

Bősz Anett

A DK-s képviselőnő vagyonnyilatkozata szerint tavaly egy 126 négyzetméteres érdi családi házzal gazdagodott. A közel 50 millió forintba kerülő ingatlannak 1/5 részben lett a tulajdonosa. Ezen kívül nagy értékű ingóságként a 2019-ben vett Toyota Priust tüntette fel.

A képviselőnő szegényebb lett 1,8 millió forinttal. Tavaly 1450 euró mellett (nagyjából 520 ezer forint) még ennyi pénz tartott bankszámláján forintban, ezúttal már csak az előbbit tüntette fel. Mint ahogyan a 450 ezer forint készpénze is 380 ezerre apadt. Megvan még a diákhitele is, ebből úgy tűnik, semmit nem törlesztett egy év alatt: a 2019-es bevallásában is 500 ezer forint szerepelt.  Már nem tart órákat a Budapesti Corvinus Egyetemen, a 2019-es bevallása szerint innen bruttó 180 ezer forint bevétele származott.

A feltüntetett juttatások között több irodai bútor, egy Dell, egy Lenovo, egy Asus márkájú laptop, egy Samsung Galaxy S8-as és egy J5-ös mobil, nyomtató, benzinkártya és irodahasználat és tevékenységét segítő személyzet szerepel.

Csöbör Katalin

Az európai ügyek bizottságának tagjaként dolgozó fideszes képviselőnőnek továbbra is megvannak az alsózsolcai ingatlanjai: egyedüli tulajdonosa egy 1040 négyzetméteres telken álló 270 négyzetméteres lakóháznak és egy 2160 négyzetméteres gyümölcsösnek is, míg egy 714 négyzetméteres telken álló 80 négyzetméteres ház tulajdonjogán osztozik. Vagyonnyilatkozatában szerepel egy 2018-ban vásárolt miskolci ház is, a telek alapterülete 626 négyzetméter, míg az épületé 160 négyzetméter. A 2015-ben vett Skodája is megvan még. Megtakarítást korábban nem tüntetett fel a bevallásában, mostanra lett 3,5 millió forintja a bankszámlán, miközben még 32,5 milliós összeggel tartozott egy pénzintézetnek, ez mostanra 31,73 millióra olvadt. Juttatásként egy 270 ezer forintos iPhone, üzemanyagkártya, irodahasználat, a képviselőnő munkáját segítő személyzet, egy Dell notebook, HP nyomtató, 2 Lenovo laptop, több winchester, Samsung televízió, vízforraló és irodai bútorok.

Czunyiné Bertalan Judit

Komárom és környéke fideszes országgyűlési képviselője, az igazságügyi bizottság alelnöke 2018-ban örökölt több mint 10 ingatlant Bokodon teljes- vagy társtulajdonosként. A családi házon (140 négyzetméter) kívül ezek szántók, legelők, kertek és szőlők. Nagy értékű ingóságok között egy 2020-ban lízingelt (ennek összege 12,5 millió forint) Mercedes GLC-t tüntetett fel.

Czunyiné Bertalan Judit (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Czunyiné Bertalan Judit (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A politikusnő továbbra is rendelkezik egy 10 millió forint értékű előtakarékossági életbiztosítással és egy 8 millió forintos életbiztosítással, valamint két kiskorú gyereke javára összesen 5,48 millió forint értékű Fundamenta Lakáskasszával is, míg a tavaly vett Mercedes után az MKB-Euroleasinggel szemnei tartozást is feltüntetett. A juttatásoknál többek között mobiltelefon, laptopok, nyomtató szerepelnek.

Czunyiné Bertalan Judit juttatásai
Czunyiné Bertalan Judit juttatásai

Demeter Márta

Az LMP-s frakcióvezető-helyettes az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnökeként is dolgozik. 2018-ban örökölt egy XIV. kerületi, 49 négyzetméteres társasházi lakást, amelyben egyedüli tulajdonosa. Emellett 3,8 millió forint megtakarítást (tavaly ez az összeg 1,64 millió forint volt ugyancsak takarékbetétben) írt be a vagyonnyilatkozatába. A képviselői tiszteletdíj mellett havonta 170 ezer forint bevételre tesz szert lakáskiadásból. Egyéb nagyobb ingósága nincs. Van viszont 20 millió forint hitele. A juttatásokat három oldalon keresztül sorolja, köztük olyan tételeket, mint irodai bútorok, IKEA könyvespolc, 3 részes kanapé, hűtőszekrények, mikrók, laptopok, törvény szerint járó üzemanyagkártya, irodabérlet és személyi keret.

Demeter Márta, az LMP, Vadai Ágnes, a DK képviselője és Varga-Damm Andrea független képviselő (b-j) (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Demeter Márta, az LMP, Vadai Ágnes, a DK képviselője és Varga-Damm Andrea független képviselő (b-j) (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Dunai Mónika

Dunai az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának tagja, valamint a kulturális bizottsághoz tartozó „Női Méltóságért” albizottság fideszes elnöke. A tulajdonában van egy XVII. kerületi, 723 négyzetméteres telken álló 104 négyzetméteres családi ház, amelyhez egy 30 négyzetméteres télikert is tartozik majd, ennek építése folyamatban van.  Nagy értékű ingóságot, megtakarítást nem tüntetett fel idén, noha a 2019-es vagyonnyilatkozatában még azt szerepelt, hogy 3 millió forint készpénze mellett több megtakarítással is rendelkezik (takarékbetétben 1,38 millió forintot tartott, életbiztosítása 1,364 millió forint volt). Ezeknek a megtakarításoknak a 2020-as nyilatkozatában már nincs nyoma. Tartozása egy lakásvásárlási kölcsön, amely a tavalyi 2,84 millióról 2,72 millió forintra csökkent.

Juttatásai közt szerepel: Dell notebook, iPhone X, Samsung Galaxy S4, törvény szerint járó telefonkártya, üzemanyagkártya, irodahasználat és munkáját segítő személyzet.

Dúró Dóra

A Mi Hazánk elnökhelyettese, a mentelmi bizottság tagja társtulajdonosa egy 566 négyzetméteres telken fekvő, 154 négyzetméteres alapterületű családi háznak Budaörsön. Van egy 2016-os évjáratú Citroen C4 Picassoja is, amelyet még 2016-ban vett. Tartozása egyáltalán nincs, miközben értékpapírban (Magyar Állampapír Plusz) elhelyezett megtakarítása 9 millió forintra hízott egyetlen év alatt. 2019-es bevallása szerint mindösszesen 1 millió forintot tartott bankszámlán. A politikusnő azonban idén sem felejtette el feltüntetni, hogy van egy nagyjából kétezer kötetes könyvtára. Juttatásaival részletesen elszámolt, eszerint ő is kap üzemanyag- és telefonkártyát. Dell laptopot, Samsung Galaxy S5-öt és S8-at használ. Az irodahasználat mellett több bútort, mikrót, porszívót és hűtőszekrényt írt be a mostani nyilatkozatába.

Gurmai Zita

A külügyi bizottság MSZP-s tagja eladta a 2015-ben vett, XIII. kerületi, 63 négyzetméteres „műhely” besorolású ingatlanát, mivel idei nyilatkozatában ez már nem szerepel. Továbbra is megvan viszont a II. kerületi és VII. kerületi lakása, 1/5 részben tulajdonos 1981-ben örökölt XI. kerületi társasházi lakásnak. A budapesti ingatlanokon kívül van egy brüsszeli, 97 négyzetméteres lakása is.  A 2015-ben vett Opel Astra mellé tavaly vásárolt egy Volkswagen T-Crosst is.  Több befektetési alapban elhelyezett pénzt is feltüntetett, tartozása hitelintézettel szemben 18 155 euró (nagyjából 6,47 millió forint). A juttatások közt szerepel többek között két SIM-kártya, három tablet, mobiltelefonok, egy laptop és még két ózongenerátor is.

Gurmai Zita vagyonnyilatkozata
Gurmai Zita vagyonnyilatkozata

Hohn Krisztina

A költségvetési bizottság LMP-s alelnöke még 1984-ben vásárolta 1000 négyzetméteres telken fekvő 170 négyzetméteres családi házát Mánfán. Az autója egy 2018-ban vásárolt Skoda Octavia, megtakarítása nincs, viszont 1,4 millió forintos tartozása van egy pénzintézettel szemben. Képviselői juttatásai közt szerepel egyebek mellett lakás- és irodahasználati jog, üzemanyagkártya, de feltüntetett két íróasztalt, két laptopot, két iratmegsemmisítőt, két Samsung telefont, több háztartási eszközt, sőt még két akkus fúró-csavarozót, egy Bosch márkájú ütvefúrót és két mikrofont.

Részlet Hohn Krisztina nyilatkozatából
Részlet Hohn Krisztina nyilatkozatából

Juhász Hajnalka

A KDNP-s politikus a külügyi bizottságban alelnök, emellett az európai ügyek bizottságának tagja. Juhász Hajnalka társtulajdonos három ingatlanban: egy II. kerületi 111 négyzetméter alapterületű lakásban, egy 68 négyzetméteres bükkszentkereszti üdülőben, valamint egy tavaly vásárol XI. kerületi, 68 négyzetméteres lakóház fele is az övé lett.

Eladhatta ugyanakkor azt a miskolci, 489 négyzetméteres telken fekvő családi házat, amelyet a tavalyi vagyonnyilatkozatában még szerepeltetett.

Megtakarítása nincs, de feltüntetett egy 6,4 millió forintos tartozást a Fundamentával szemben, valamint egy 2,4 millió forintos személyi kölcsönt. Juttatások közt feltüntetett SIM-kártyákat, egy iPhone X-et, egy laptopot és képviselői tevékenységét segítő személyzetet.

Kállai Mária

A kulturális bizottság alelnöke, a „Női Méltóságért” albizottság fideszes tagja. A politikusnőnek a 98 négyzetméteres szolnoki családi háza mellett Fonyódon van még egy 54 négyzetméteres lakása.

A 2004-ben vett Opel Corsája mellé 2020-ban vásárolt egy Honda Civicet is, ugyanakkor nincs már a vagyonnyilatkozatában az a Volkswagen Passat, amelyet 2018-ban vásárolt.

Állampapírban közel 20 millió forint megtakarítással rendelkezik, takarékbetétben 2 millió forintot tart, banki tartozása 3,28 millió forintot tesz ki. Felsőoktatási intézményekben eseti óraadói tevékenységgel bruttó 200-300 ezer forint bevétele származik évente. Juttatásként SIM-kártyák, üzemanyagkártya, egy iPhone X, laptop, iroda- és lakáshasználat és képviselői tevékenységét segítő személyzet szerepel.

Kunhalmi Ágnes

Az MSZP-s politikus fele részben tulajdonosa egy XIII. kerületi, 57 négyzetméteres lakásnak, valamint a 2018-ban vett Opel Astrája is megvan még, illetve havi 20 ezer forint megtakarítás szerepel OTP Lakástakarékban. Tartozása egy közös adóstárssal az előző bevallásához képest nem csökken, továbbra is 2,5 millió forint egy bank fel. Juttatások között Lenovo Think Padet, Dell notebookot használ, van BKV-bérlete, irodabérlete, üzemanyagkártyája és tevékenységét segítő személyzete.

Mátrai Márta

Az Országgyűlés fideszes háznagyának van egy 230 négyzetméteres kaposvári családi háza. Társtulajdonosa emellett egy balatonfenyvesi üdülőnek, amelyet még 1974-ben vettek. Mátrai Márta továbbra is több megtakarítással rendelkezik: OTP Prémium befektetési jeggyel, Magyar Állampapír Plusszal, ezeken kívül továbbra is megvan a 250 darab OTP részvénye. Lakossági folyószámláján valamivel több mint 1 millió forintot tart. Taxi-, üzemanyagkártya és lakáshasználat is jár neki, a juttatások között egy Volkswagen Passat, GPS, 2 laptop, egy iPhone X, egy Lenovo dokkoló és SIM-kártya található.

Molnár Ágnes

A fideszes képviselőnő még 1996-ban vett egy szegedi, 54 négyzetméteres lakást, 2019 óta pedig egy Mercedes-Benz GLC-t lízingel, ami miatt 10,7 millió forint tartozása áll fenn. Tulajdonosa még egy 2006-ban vásárolt Audi A4-es személygépkocsinak is, valamint 6 millió forint készpénzzel is rendelkezik.

Azon kevés képviselőnők közé tartozik, aki gazdasági társaságban is érdekelt: 50 százalékos tulajdona van az „éttermi, mozgó vendéglátás” főtevékenységű Regioturizmus Kft-ben. A céginformációs adatbázis szerint ez a cég több mint 10 éve lényegében inaktív, a beadott beszámolók évek óta nullás árbevételről és minimálisan mínuszos adózott eredményről számolnak be.

Juttatásként üzemanyagkártyát, egy iPhone X mobiltelefont, valamint iroda- és lakáshasználatot tüntetett fel idei vagyonnyilatkozatában.

Novák Katalin

A családokért felelős tárcanélküli miniszter több ingatlanban is érdekelt:

 • társtulajdonosa egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak és egy 90 négyzetméteres társasházi lakásbaj Újbudán,
 • kizárólagos tulajdonosa egy 56 négyzetméteres lakásnak szintén a XI. kerületben,
 • Szegeden egy 67, egy 166 és egy 174 négyzetméteres társasházi lakása van, valamint egy garázs társtulajdonosa is,
 • emellett Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő is az övé.

Saját autója, céges érdekeltsége és nagyobb értékű ingósága nincs, és megtakarításokkal sem rendelkezik a bankszámláján tartott 26 millió forinton kívül. Miniszteri fizetése 1,723 millió forint, ezt egészíti ki a lakáskiadásból befolyó havi 305 ezer forinttal. Juttatásként egy SIM-kártyát és egy notebookot tüntetett fel.

Potocskáné Kőrösi Anita

A Jobbikos képviselőnő több ingatlanban is érdekelt. Résztulajdonosa egy 74 és egy 60 négyzetméteres siófoki társasházi lakásnak, utóbbit ajándékozás címén kapta még 2013-ban. 2016-ban örökölt egy 60 négyzetméteres ságvári családi házat, ezen kívül Kányán résztulajdonosa egy 2000 négyzetméteres szántónak és egy 4387 négyzetméteres területnek, amelyekhez szintén öröklés útján jutott. Ez azonban még nem minden – Somogyegresen egy 1331 négyzetméteres kertben társtulajdonos öröklés után, míg Siófokon egy 723 négyzetméteresen beépítetlen területben érdekelt szintén társtulajdonosként egy adásvétel után – ez utóbbin jelenleg is építkeznek.

Autója egy 2006-os évjáratú Renault Scenic, megtakarítását egy 960 ezer forintos életbiztosítás, és az OTP Lakáskasszában elhelyezett 2,173 millió forintos összeg jelenti. Bankszámláján közel 490 ezer forintot tart. Tartozása egy hitelintézettel szemben áll fent, egy 5 millió forintos lakáshitel formájában.

A képviselőnek javadalmazásán kívüli adóköteles jövedelme nincs, mint ahogy gazdasági társaságban sincs tisztsége és érdekeltsége. Az üzemanyagkártyán, képviselői iroda- és lakáshasználaton, Samsung mobiltelefonon, SIM-kártyán, Dell notebookon kívül íróasztalt, székeket és konténereket írt be juttatásként.

Schmuck Erzsébet

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke továbbra is két szuhafői ingatlan tulajdonosa. A borsodi községben egy 9142 négyzetméteres telken van egy 120 négyzetméteres családi háza, valamint egy 1441 négyzetméteres kertje, amelyet 2019-ben vásárolt. Ezeken kívül tulajdonosa még egy 57 négyzetméteres lakásnak Budapest IX. kerületében. Ugyancsak 2019-hez köthető KIA Ceed autójának vásárlása is. Államkötvényben 8 millió forintot tart, ezen kívül más megtakarítást, tartozás nem tüntetett fel a bevallásban, és céges érdekeltsége sincs.

A képviselői juttatása közt szerepel két mobiltelefon, fényképezőgép, SIM-kártya, irodahasználat, tárgyalószékek, asztal, mikrofon és interfész is.

Selmeczi Gabriella

A Népjóléti bizottság fideszes alelnöke Törökbálinton továbbra is társtulajdonos egy 1347 négyzetméteres telken fekvő családi házban – ezt egyébként idén is meglehetősen részletesen feltüntette a nyilatkozatában. Eszerint a ház pincéje 126, garázsa 35, földszintje 221,9, míg emelete 63,7 négyzetméteres. Még 1993-ban megajándékozták egy 861 négyzetméteres budaörsi raktárral és üzlethelyiséggel, ennek továbbra is egyedüli tulajdonosa.

A politikusnő többi érdekeltsége mind Abádszalókhoz köthető. Teljes, illetve résztulajdonosa:

 • egy 1423 négyzetméteres, üdülőként feltüntetett teleknek,
 • egy 8002 négyzetméteres szántóföldnek,
 • egy 8147 négyzetméteres szántóföldnek,
 • egy 7236 négyzetméteres szántóföldnek,
 • valamint egy 2547 négyzetméteres erdőnek.

Selmeczi Gabriellának ahogy 2019-ben, úgy idén sem szerepel egyéb nagy értékű ingóság, megtakarítás, tartozás a vagyonnyilatkozatában. Gazdasági társaságban sincs érdekeltsége, viszont továbbra is van havi 80 ezer forint egyéb jövedelme bérbeadásból. Juttatásként egy notebookot, mobiltelefont, valamint üzemanyagkártyát kapott.

Szabó Tímea

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke tulajdonosa egy III. kerületi, 72 négyzetméteres lakásnak, valamint társtulajdonosa szintén a kerületben egy 86 négyzetméteres ingatlannak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

2016-ban vásárolt Citroen C4-esének idén már nincs nyoma a vagyonnyilatkozatban, így a képviselőnőnek már nincsen autója, sem más, nagyobb értékű ingósága. Megtakarítása nincs, viszont egy hitelintézettel szemben 7,3 millió forintos tartozása áll fent – 2019-ben egy magánszemélynek még 4 millió forinttal tartozott, ennek a 2020-as bevallásban már nincs nyoma, így az összeg feltehetőleg visszafizetésre került.

Juttatásként az elmúlt években kapott SIM-kártyákat, Lenovo márkájú laptopokat, nyomtatót, irodai bútorokat, kávéfőzőt, mikrót, emellett van egy bérelt irodája, valamint használ egy Toyota Aurist, amelyet a frakció bérel.

Szabó Tünde

A korábbi olimpikon sportért felelős államtitkár tulajdonában lévő ingatlanoknál nem történt változás a korábbi évekhez, a frissen leadott vagyonnyilatkozat szerint továbbra is kisebbségi tulajdonos egy 825 négyzetméteres telken fekvő 177 négyzetméter alapterületű családi házban, míg 2001 óta haszonélvezői joga van egy 52 négyzetméteres nyíregyházi lakásban. Az ügyvédi tevékenységét jelenleg egyébként szüneteltető államtitkár a tulajdonosa a Sávolt-Szabó Ügyvédi Irodának, amelynek a székhelye a vagyonnyilatkozatban szintén szereplő, II. kerületben található 44 négyzetméteres iroda.

Az államtitkárnak autója és nagyértékű ingósága nincs, bankszámláján 5,75 millió forintot tart. Tartozásai közt a férjével felvett hitel szerepel – ennek hátralevő visszafizetendő összege 4,5 millió forint, azaz a Szabó Tünde 2019-es vagyonnyilatkozatában szereplő összeghez képest egy év alatt 6 millió forintot visszafizetett a házaspár.

Olimpiai érmesként életjáradékot kap, valamint sportért felelős államtitkárként is havi díjazásban részesül.

A képviselői juttatások között SIM-kártyák, iPhone és Samsung márkájú mobiltelefonok, Dell notebook, irodahasználat, valamint „tevékenységet segítő személyzet” szerepel. Újdonság, hogy a legfrissebb vagyonnyilatkozatban már nem tűnik fel a juttatások közt irodai gépjármű.

Szél Bernadett

A 2018 októberétől független országgyűlési képviselőnek autója továbbra sincs, és új ingatlant sem vásárolt. Most is résztulajdonos egy 150 négyzetméteres budakeszi házban, amely egy 1024 négyzetméteres telken áll, valamint tulajdonosa egy 1255 négyzetméteres telken álló, 170 négyzetméteres alapterületű pátyi családi háznak is, amelyet 2015-ben vásárolt meg.

Nagy értékű ingósággal, jelentősebb vagyontárggyal nem rendelkezik, tartozása sincs, de a tavalyi évhez képest újdonságként jelent meg két darab, egyenként 600-600 ezer forintos nyugdíjbiztosítás. A Budántúli Waldorf Alapítványnak továbbra is bérbe ad egy ingatlant, ebből havonta 100 ezer forint bevétele származik.

A képviselői juttatások keretében például SIM-kártya, mobil, notebook, üzemanyagkártya, irodahasználat, diktafon, iPhone, mikrofon, íróasztal, szekrények, mennyezeti lámpák, forgószék is szerepel bevallásában.

Vadai Ágnes

A DK képviselőnője, az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának alelnöke továbbra is tulajdonosa a 2015-ben megvásárolt XIII. kerületi, 77 négyzetméteres lakásnak. Autója nincs, nagy értékű ingóságai közt ismételten feltüntetett egy Herendi porcelánszettet, valamint néhány festményt – ezeket 2006-ban kapta ajándékba.

A képviselőnő bankszámlája szépen duzzadt egy év alatt – a 2019-re vonatkozó nyilatkozatában bevallott, bankban tartott 9,27 millió forint 16,54 millió forintra növekedett. Magánszeméllyel szembeni fennálló követelése azonban csökkent – 3,75 millió forintra a korábbi 4,4 millió forintról. Tovább növelte két nyugdíjpénztárból (Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár, Horizont Magánnyugdíjpénztár) a megtakarítását, a 2020-ban bevallott 18,78 millió forint 19,32 millió forintra növekedett. Rendelkezik emellett 1860 euró és 69 dollár készpénzzel is.

A képviselő alaposan elszámolt a juttatásokkal, így egyebek mellett feltüntetett: egy iPhone X-et, két laptopot, három íróasztalt, három görgős széket és három irattartót, valamint három szekrényt is.

Varga-Damm Andrea

A korábban jobbikos, időközben azonban függetlenné váló képviselőnőnek nyolc ingatlanja van:

 • résztulajdonosa a XIX. kerületben egy 140 négyzetméteres háznak,
 •  teljesen az övé a Zala megyei Nagyradán egy 100 négyzetméteres ház, míg szintén ezen a településen 2020-ban egy ajándékozás után résztulajdonosa lett egy 1900 négyzetméteres lakóháznak és udvarnak,
 •  a XI. kerületben egy lakás fele,
 •  résztulajdonos Sopronban egy 68 négyzetméteres ingatlannak,
 •  van egy 1000 négyzetméteres nádasa Badacsonytomajban,
 •  Pécselyen 464 négyzetméter kivett területe
 •  és Gyöngyösorosziban egy 42 négyzetméteres lakás is az övé.

A 2019-es vagyonnyilatkozatához képest szintén megemlítendő változás, hogy már nem résztulajdonosa egy II. kerületi 240 négyzetméteres háznak – a részesedés feltételezhetően eladásra került.

Nagy értékű ingóságok között egy 2018-ban lízingelt, 10 éves Jaguár FX és egy 2020-ban lízingelt Suzuki S-Cross szerepel, valamint házastársi vagyonközösség címen egy 20 éves Kawasaki motorkerékpárt is feltüntetett. A tavaly a vagyonnyilatkozatban még feltűnő 2008-as évjáratú Daihatsu Sirion idén már nem szerepel.

Részlet Varga-Damm Andrea vagyonnyilatkozatából
Részlet Varga-Damm Andrea vagyonnyilatkozatából

2019-hez képest változás, hogy 2 millió forintos névértékű biztosításától megszabadult, így legfrissebb nyilatkozatában már egyáltalán nem szerepel megtakarítás, csupán az 5 millió forintos lízingtartozás. Ügyvédi tevékenységét jelenleg szünetelteti.

Képviselői juttatásai közt egyebek mellett feltűnik egy iPhone X, egy laptop, valamint három bérelt iroda és hat asszisztens is – kíváncsian várjuk olvasóink véleményét arról, hogy pontosan mire gondolhatott a képviselőnő az alábbi sorokban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!