3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ezek voltak az elmúlt órák legjelentősebb eseményei az orosz-ukrán háborúból. 

  • Az ukrán hadsereg közlése szerint Ukrajna csapást mért egy jelentős orosz légitámaszpontra a megszállt Krím-félszigeten. A kedd délután közzétett videofelvételek nagy erejű robbanások sorozatát mutatták a Szaki légitámaszponton – ennek igazi jelentőségét az mutatja, hogy a Szakii jócskán az orosz védvonalak mögött fekszik, a HIMARS és a Tocska-rakéták hatótávolságán kívül, ez pedig arra utal, hogy az ukrán haderő komolyabb, nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakétákat kaphatott, mint amit bejelentettek.
  • Ezzel szemben az orosz védelmi tárca azt közölte, hogy robbanássorozat - nem légicsapás - történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti bázison, az oroszok szerint a repteret nem érte tűzhatás, a balesetben pedig nem sérült meg senki, sőt kár sem keletkezett. A sérülésekről szóló közlést később felülírták: a régió oroszpárti vezetője, Szergej Akszjonov azt közölte, hogy öt sérültje és egy halottja van a robbanásnak.
  • Leállította az Ukrtransznafta a kőolaj tranzitját a Barátság olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába – jelentette be kedden Igor Gyomin, az orosz Transznyefty gázszállítmányozási vállalat szóvivője. A szóvivő szerint ennek oka az volt, hogy az orosz fél az európai szankciók miatt nem tudja teljesíteni a tranzitdíj kifizetését. A szállítás száz százalékos előlegfizetés alapján történik. A július 22-i utalás visszakerült a Transznyefty számlájára.

  • Ukrajna ötven darab Kirpi típusú páncélozott csapatszállító járművet kapott Törökországtól ukrán sajtóhírek szerint. Az összkerékhajtású, tizenkét katona szállítására alkalmas járműből további 150 szállítását várja a kijevi vezetés.

Hírösszefoglalónkban a háború mai napjának legjelentősebb eseményei. Fotó: Depositphotos
Hírösszefoglalónkban a háború mai napjának legjelentősebb eseményei. Fotó: Depositphotos

  • Észtország és Finnország vezetői arra kérték kedden az EU tagországait, hogy függesszék fel a turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak, mert szerintük az oroszoknak nem szabadna Európában nyaralniuk, miközben az orosz kormány háborút folytat Ukrajna ellen. Az EU Ukrajna orosz megtámadását követően nem sokkal betiltotta az Oroszországból az EU-ba érkező légiközlekedést, de az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beutazhatnak mindkét északi országba, és utána szabadon repülhetnek számos európai célállomásra. A bejelentés után a kora délutáni órákban kibertámadás érte a finn parlament honlapját, amelyért orosz hackerek vállalták a felelősséget.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 6676 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5853-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-t.
  • Az orosz hadsereg tengeri indítású precíziós fegyverekkel csapást mért egy lőszerraktárra a Cserkaszi megyei Umanynál, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz és M777-es tarackokhoz való lőszert tároltak - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint több mint háromszáz HIMARS-rakéta és nagy mennyiségű, az M777-es ágyúkhoz való lőszer semmisült meg. Mint mondta, nagypontosságú, nagyhatótávolságú légirakéták megsemmisítették az ukrán légierő földalatti parancsnoki állását a Vinnica megyei Voronovici közelében. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán 14. gépesítettlövész dandár 2. zászlóalja elvesztette harcképességét és 340 halott és sebesült elvesztése után a megmaradt katonák elhagyták állásaikat.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!