<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jutott a karácsonyi közlönycsomagba egy adóemelés is.

A Portfolio vette észre, hogy a péntek este megjelent, maratoni Magyar Közlönyben elrejtettek még egy adóemelést is, ez a biztosítókat érinti.

A cikk szerint az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet módosításáról" címet viselő rendeletnek van egy második paragrafusa, ami így hangzik:

A Korm. rendelet

  • 16. § (4) bekezdés a) pont ac) alpontjában a „7” szövegrész helyébe a „12” szöveg,
  • 16. § (4) bekezdés b) pont bc) alpontjában a „3” szövegrész helyébe az „5” szöveg lép.

A portál megkereste a nyári extraprofit rendeletben a 16. paragrafust, akkor azt találták, hogy ez a biztosítási extraadóra utalt. Mint azt megírták, a pénteki rendeletmódosítás megemeli (közel duplázza)

  • egyrészt a biztosítási szolgáltatás nyújtásából származó összeg adókulcsát a legmagasabb bevételi sávban, vagyis ha az ebből származó bevétel meghaladja a 36 milliárd forintot, akkor az eddigi 7 százalékos adómérték közel duplázódik, 12 százalékra.
  • másrészt a biztosítási szolgáltatás nyújtásából származó, Bizta tv. szerinti biztosítási díjból származó összeg adókulcsát is a legmagasabb bevételi sávban, vagyis ha az ebből származó bevétel meghaladja a 36 milliárd forintot, akkor az eddigi 3 százalékos adókulcs szintén közel duplázódik, 5 százalékra.

(Portfolio)