TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kormány félévkor szeretné, de a munkaadók ragaszkodnak az év elejéhez.

Portálunk írta meg először, hogy a kormány nem 2019 januárjában, hanem csak az első félév végén vágná vissza 2 százalékponttal a szociális hozzájárulási adót. Azt is megírtuk, hogy az egyik munkaadói szervezet, a VOSZ szerint ez elfogadhatatlan, különösen annak a fényében, hogy a kormány további minimálbér-emelést tervez januártól. Ennek egyik forrása lenne a szochó csökkentése, de ha ez csúszik, akkor januártól nem lehet szerintük végrehajtani a minimálbér-emelést.

Örülhetnek a munkaadók Örülhetnek a munkaadók

Egy mai lapértesülés szerint azonban megvan az esély arra, hogy mégis legyen januárban adócsökkentés. Nyilatkozó megnevezése nélkül, de azt írta a Magyar Idők, hogy az őszi bértárgyalásokon erről is egyezség születhet a szociális partnerek között.

Varga Mihályt kérdeztük meg, hogy a kormány valóban készen áll-e januárban csökkenteni a szochót. A pénzügyminiszter bár nem mondta ki egyértelműen, hogy januárban a szochó 17,5 százalék lesz a jelenlegi 19,5 százalékról, de kifejtette, hogy amennyiben az év végi mutatók ezt lehetővé teszik, akkor érdemes lesz erről tárgyalni.

A hatéves bérmegállapodás szerint akkor csökkenhetne következő lépésben 2 százalékponttal a szochó, ha a reálkeresetek 6 százalékponttal emelkednek a megadott időszakhoz képest. A dokumentumban rögzített feltételek, valamint a kormány makroprognózisa alapján erre leghamarabb 2019 féléve táján kerülhetne sor.

Ám többen vitatják a kormány bérfolyamatokra vonatkozó előrejelzésének pontosságát. Lapunknak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára fejtette ki, hogy a bérek ütemesen emelkednek és a feltételek hamarabb is teljesülhetnek, ezért szerinte semmi akadálya nincs a szochó januári visszavágásának.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.