Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A kormány félévkor szeretné, de a munkaadók ragaszkodnak az év elejéhez.

Portálunk írta meg először, hogy a kormány nem 2019 januárjában, hanem csak az első félév végén vágná vissza 2 százalékponttal a szociális hozzájárulási adót. Azt is megírtuk, hogy az egyik munkaadói szervezet, a VOSZ szerint ez elfogadhatatlan, különösen annak a fényében, hogy a kormány további minimálbér-emelést tervez januártól. Ennek egyik forrása lenne a szochó csökkentése, de ha ez csúszik, akkor januártól nem lehet szerintük végrehajtani a minimálbér-emelést.

Örülhetnek a munkaadókÖrülhetnek a munkaadók

Egy mai lapértesülés szerint azonban megvan az esély arra, hogy mégis legyen januárban adócsökkentés. Nyilatkozó megnevezése nélkül, de azt írta a Magyar Idők, hogy az őszi bértárgyalásokon erről is egyezség születhet a szociális partnerek között.

Varga Mihályt kérdeztük meg, hogy a kormány valóban készen áll-e januárban csökkenteni a szochót. A pénzügyminiszter bár nem mondta ki egyértelműen, hogy januárban a szochó 17,5 százalék lesz a jelenlegi 19,5 százalékról, de kifejtette, hogy amennyiben az év végi mutatók ezt lehetővé teszik, akkor érdemes lesz erről tárgyalni.

A hatéves bérmegállapodás szerint akkor csökkenhetne következő lépésben 2 százalékponttal a szochó, ha a reálkeresetek 6 százalékponttal emelkednek a megadott időszakhoz képest. A dokumentumban rögzített feltételek, valamint a kormány makroprognózisa alapján erre leghamarabb 2019 féléve táján kerülhetne sor.

Ám többen vitatják a kormány bérfolyamatokra vonatkozó előrejelzésének pontosságát. Lapunknak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára fejtette ki, hogy a bérek ütemesen emelkednek és a feltételek hamarabb is teljesülhetnek, ezért szerinte semmi akadálya nincs a szochó januári visszavágásának.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.