<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány félévkor szeretné, de a munkaadók ragaszkodnak az év elejéhez.

Portálunk írta meg először, hogy a kormány nem 2019 januárjában, hanem csak az első félév végén vágná vissza 2 százalékponttal a szociális hozzájárulási adót. Azt is megírtuk, hogy az egyik munkaadói szervezet, a VOSZ szerint ez elfogadhatatlan, különösen annak a fényében, hogy a kormány további minimálbér-emelést tervez januártól. Ennek egyik forrása lenne a szochó csökkentése, de ha ez csúszik, akkor januártól nem lehet szerintük végrehajtani a minimálbér-emelést.

Örülhetnek a munkaadókÖrülhetnek a munkaadók

Egy mai lapértesülés szerint azonban megvan az esély arra, hogy mégis legyen januárban adócsökkentés. Nyilatkozó megnevezése nélkül, de azt írta a Magyar Idők, hogy az őszi bértárgyalásokon erről is egyezség születhet a szociális partnerek között.

Varga Mihályt kérdeztük meg, hogy a kormány valóban készen áll-e januárban csökkenteni a szochót. A pénzügyminiszter bár nem mondta ki egyértelműen, hogy januárban a szochó 17,5 százalék lesz a jelenlegi 19,5 százalékról, de kifejtette, hogy amennyiben az év végi mutatók ezt lehetővé teszik, akkor érdemes lesz erről tárgyalni.

A hatéves bérmegállapodás szerint akkor csökkenhetne következő lépésben 2 százalékponttal a szochó, ha a reálkeresetek 6 százalékponttal emelkednek a megadott időszakhoz képest. A dokumentumban rögzített feltételek, valamint a kormány makroprognózisa alapján erre leghamarabb 2019 féléve táján kerülhetne sor.

Ám többen vitatják a kormány bérfolyamatokra vonatkozó előrejelzésének pontosságát. Lapunknak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára fejtette ki, hogy a bérek ütemesen emelkednek és a feltételek hamarabb is teljesülhetnek, ezért szerinte semmi akadálya nincs a szochó januári visszavágásának.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.